От утре започва изплащането на обезщетения за стопаните от община Струмяни, които доброволно са умъртвили прасетата си

От утре започва изплащането на обезщетения за стопаните от община Струмяни, които доброволно са умъртвили прасетата си. Това каза на заседание на областната епизоотична комисия областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.
На 11 и 12 септември служители на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ ще изплащат на място в населентие места от общината по 300 лева, определени за дезинфекция на задните дворове.
Вече са обезщетени стопантие от Кресна, които попаднаха в зоната на огнище на Африканска чума по свинете, след като край река Струма беше открито мъртво прасе, дало положителна проба за заболяването. До 16 септември е срокът, в който кметовете и на останалите населени места трябва да предадат списъците на стопаните, пристъпили към доброволно умъртвяване на домашните си прасета.
Днес изтича срокът, който областната епизоотична комисия беше определил за доброволно клане на домашни прасета. Област Благоевград е застрашена зона и това налага да се предприемат тези превантивни мерки, уточни д-р Михаил Бащавелов, директор на ОДБХ в Благоевград. Той посочи, че от следващата седмица инспектори на ОДБХ започват проверки във всички населени места, като целта е да се провери дали се спазва разпореждането на епизоотичната комисия за доброволно умъртвяване на прасетата.

Прочетена 979 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта