Над 90 на сто от масивите с пшеница в Добричкия регион са поникнали и посевите се развиват добре

Над 90 на сто от масивите с пшеница в Добричкия регион са поникнали и младите посеви се развиват при благоприятни метеорологични условия, съобщи за БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт.
През новата стопанска година зърнопроизводителите в областта, които традиционно отглеждат най-много площи в страната с хлебната култура, са засели 1 245 404 декара, според последните обобщени данни от областната дирекция "Земеделие".
При продължаващите високи температури през ноември и при наличието на достатъчно влага в почвата ранните посеви вече навлизат във фаза братене, а засетите по-късно - сега поникват, каза професор Киряков. По думите му на места е имало нападения от житни мухи, но вече няма опасност от вредителя, тъй като есенното поколение е спряло да лети.
За развитието на младите пшеници има опасност единствено, ако в рамките на ден-два времето рязко застуди и температурите паднат под нулата, коментира ученият. Професор Киряков добави, че растенията ще се закалят и ще посрещнат устойчиви зимата, ако застудее постепенно в рамките на седмица.

Прочетена 4263 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта