Стачните действия във Франция застрашават износа на зърно

Френските износители може да се изправят пред недостиг на зърно през втората половина на януари, предупреждават от компанията Soufflet, която е сред най-големите играчи в бранша, цитирани от „Ройтерс”. Причината е в продължаващите от декември миналата година стачни действия в страната срещу пенсионната реформа, в която участват и транспортните работници. Заради стачка на докерите за няколко дни бе блокиран износът на зърно от двете най-големи специализирани пристанища за целта във Франция – Руан и Ла Палис, а това доведе до нарушаване на обичайния ритъм на железопътната и пристанищната инфраструктура.

За известно време износителите успяваха да решат проблема с доставките за сметка на собствените си запасди от зърно в пристанищата и чрез превози с камиони. Използването на автотранспорт обаче увеличава разходите за логистичната дейност – ако една влакова композиция успява да натовари и достави 1200 тона зърно, за същата цел са нужни 40 камиона. По-евтин вариант е с кораби по реките, но във Франция годните за целта плавателни средства са ограничен брой.

Освен това от създалото се положение се възползваха фермерите, задържали продажбите на зърно, които съзряха начин да се облагодетелстват за сметка на износителите и повишиха цените.

По данни на Soufflet през миналата седмица е било блокирано излизането от пристанищата на 23 кораба със зърно. От зърнената кооперация Axereal пък изчисляват, че от началото на стачките са били отменени общо 120 рейса.

Прочетена 568 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта