Окончателно: Извадиха земеделците от обхвата на Закона за горивата Избрана

На второ четене в Народно събрание окончателно бяха гласувани промените в Закона за горивата. Земеделските производители се изваждат от обхвата на този закон. Такова беше и искането на Националната асоциация на зърнопроизводителите, припомни нейният председател Костадин Костадинов.

„Ние, зърнопроизводителите, не сме търговци на горива, ние сме крайни потребители. Нашата дейност е строго разписана от закона - заплащаме акциз, ДДС и ползваме горивото за производство на крайна селскостопанска продукция. Всеки производител декларира горивото, с което работи – в деня на пристигането, с електронен подпис, изписва се посредством работни карти, както е по Закона за счетоводството. Така че, нашето отчитане на горивото е напълно ясно и проследимо. Това показаха и направените проверки от финансовото министерство – няма установен нито един случай на нарушение на закона от страна на земеделските производители“, каза още Костадинов.

С окончателните промени в Закона за горивата се облекчават финансовите изисквания за регистрация на търговците и банковите гаранции, които ще са в зависимост от оборотите на фирмите, за да не се нарушават конкурентните принципи на пазара.

Бензиностанциии и складове за горива ще бъдат запечатвани за 2 години, ако продават контрабандни нефтени продукти, а цистерните, които ги превозват, ще бъдат спирани от движение за 1 година. Занижават се и техническите изисквания към фирмите, които пълнят или продават втечнен газ. Първоначалното изискване да притежават поне 10 хил. бутилки беше редуцирано на хиляда. Глоба от 10 до 100 хиляди лева и имуществена санкция от 20 до 200 хиляди лева заплашва нарушителите.

Промените в Закона за горивата влизат в сила от 26 януари, тогава изтича и срокът за регистрация на земеделските производители. Около 9 хиляди стопани ще направят това.

Прочетена 18365 пъти Последно променена в Сряда, 22 Януари 2020 14:19
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта