Мястото на пчелните продукти в бита обсъждаха на тематична вечер в Търговище

"Пчелните продукти - храна и лек. Българската следа в апитерапията" - така бе озаглавена тематичната вечер по повод 10 февруари - Ден на пчеларя в регионалната библиотека "П.Стъпов" в Търговище. Имаше възможност за дегустация на различни пчелни продукти, предоставени от производители от региона.
Представители на общинския браншови пчеларски съюз "Нектар" демонстрираха направата на имуностимуланти от пчелни продукти, както и различни лечебни и козметични смеси. Предлагат се флаери с рецепти за храни.
Председателят на браншовия съюз Елена Стоилова представи дейността на д-р Стоймир Младенов - наричан Бащата на апитерапията. По думите й апитерапията - като природен начин на лечение без вредни последствия, все повече набира популярност и в Търговищко. "Има рецепти, които не изискват постоянен лекарски контрол. Единствено с пчелна отрова и кошерен въздух още няма", обясни Стоилова.
Стоилова коментира за БТА, че пчеларите от региона са категорични, че през последните години добивите спадат. Причините за това са: неблагоприятни климатични условия; ниски изкупни цени на меда и внос на евтин продукт от чужбина. По думите й миналата година пчеларите в Търговищко са произвели с 50 на сто по-малко мед. Драстично са намалели и изкупните цени. Сега цената на конвенционалния мед е от 3 лева до 3.80 лева, а при биологичния с лев повече, което е под себестойността на продукта ни", категорична е тя. Всичко това кара някои от пчеларите да се отказват - да намаляват пчелините си или да продават кошери. В региона се наблюдава и друг неприятен момент - много пчелари, които са се осигурявали като земеделски производители, прекратяват регистрацията си, поради невъзможност да плащат осигуровките си, обясни председателят на браншовия съюз.

Прочетена 1029 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта