Аграрният отрасъл има структуроопределяща роля за икономиката на Силистренска област

Аграрният отрасъл има структуроопределяща роля за икономиката на област Силистра и на практика по този показател областта е водеща в страната - област Силистра е с дял около 20 на сто от общата брутна добавена стойност.
Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева на среща със земеделски производители в Силистра. Заместник-министър Кръстева дойде в крайдунавския град с екип на Министерството на земеделието, храните и горите в рамките на провеждана от министерството информационна кампания с акцент за бъдещето на новата обща селскостопанска политика.
Заместник-министър Кръстева представи и информация с какво аграрният сектор в Силистренско допринася и какво е неговото отражение на национално ниво.
Обработваемата земя в Силистренско заема около 86 на сто, като основно се отглеждат зърнени и маслодайни култури. През 2019 година площите, заети с трайни насаждения в областта, нарастват с 18 на сто спрямо 2014 година, площите със зеленчуци около 10 на сто.Сравнява се с 2014 година, защото това е началото на текущия програмен период, обясни заместник-министър Кръстева. Малко над две трети от всички заявени за подпомагане площи с кайсии в страната са съсредоточени в област Силистра. За периода 2014 -2018 година е налице увеличение на заявените за подпомагане площи с резене, сливи,орехи,царевица за зърно и се наблюдава сериозен ръст в тези култури.
Положителни тенденции се наблюдават и в сектор "Животновъдство" - в рамките на текущия период от 2014 до сега нараства броят на животните при почти всички основни категории.
За текущия период в област Силистра с европейски средства от двата земеделски фонда и средства от национален бюджет са постъпили 517.5 милиона лева. Това включва мерките от Програмата за развитие на селските райони и ежегодните директни плащания, държавни помощи и преходна национална помощ. Този ресурс представлява 3.4 на сто от общо предоставения ресурс в сектор "Земеделие", каза заместник-министър Вергиния Кръстева.
Тя съобщи, че министерството, съвместно с фонд "Земеделие", започва създаването на взаимоспомагателен /компенсационен/ фонд за борба с градушките. Идеята е този фонд да се надгради във времето и да започне да покрива и други рискове.

Прочетена 1018 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта