Машина за рози ще бъде показана на "Агра 2020" в Пловдив

Единствената в света многофункционална машина за обработка на насаждения с рози ще направи своята премиера по време на Международната селскостопанска изложба "Агра 2020". Наред с нея ще бъдат показани над тридесет новости от 19 до 23 февруари в Международен панаир Пловдив, съобщават от пресцентъра на изложбения център.
С машината може да се пръска, да се прави резитба, да се бере и транспортира цвят от маслодайна роза. Разработката е на институт "Никола Пушкаров", който предлага и иновативен метод за очистване на земеделски земи от тежки метали, чрез използване на растения, извличащи вредните наноси.
Най-значимото научно-приложно постижение на Институт за космически изследвания и технологии за 2019 г. също ще бъде показано за първи път на "Агра". Това е интегрирана система за дистанционно определяне на състоянието на посеви, която е новост от европейски мащаб. Земеделските земи се заснемат с дрон, а информацията се анализира в сървър. Европейска новост е и платформата за електронна търговия със зърнени, маслодайни и бобови култури, разработена от българска компания.
На "Агра 2020" ще бъдат презентирани сортове растения, създадени от научни институти в състава на Селскостопанската академия и са новост за нашия пазар.
Сред тях е български хибрид слънчоглед, устойчив срещу паразита синя китка. Този сорт е високопродуктивен, високомаслен и подходящ за отглеждане в страната. Нов сорт ечемик, с висока продуктивност и хранителната стойност, устойчив спрямо болести и суша, е разработил Институтът по земеделие в Карнобат.
Специалистите от областта на селското стопанство ще видят също последно поколение технологии, дигитални решения за фермите, техника, инвентар, семена и посадъчен материал, торове и препарати от водещи компании, участващи в "Агра 2020".
Международната селскостопанска изложба "Агра 2020"се провежда от 19 до 23 февруари в Международен панаир Пловдив. По същото време се провеждат изложенията "Винария" - за лозарство и винарство, "Фудтех" - за хранителната индустрия, и "Вкусове от Италия"./БТА

Прочетена 428 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта