Добра черешова реколта очаква Институтът по земеделие в Кюстендил, проблем обаче остава реализацията на продукцията

Много добра черешова реколта ще има тази година, защото мразовете не са оказали влияние върху черешовите насаждения в Кюстендилско, каза за БТА заместник-директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Сотиров. Според специалистите, през тази година се очаква добив от над 1 тон череши на декар, дори по-висок, при добре гледани дръвчета.
Единственото, което притеснява стопаните в момента е реализацията на продукцията, защото ако до началото на юни пазарите в Италия и Румъния не бъдат отворени, има опасност от затруднения при реализацията на плодовете, каза Сотиров. Той посочи, че вътрешният пазар е доста свит и не би могъл да поеме цялата продукция.
Според Сотиров няма да има проблем при осъществяването на брането, защото градините са големи и позволяват спазване на отстояние сред работниците. Очаква се да няма проблем и с наемането на работници от други населени места, което е практика по време на черешобера в Кюстендилско.
Въпреки мерките по време на извънредното положение, хората в региона се грижат за дръвчетата си и няма пропуснати пръскания, а най-важните тепърва предстоят, каза още Сотиров./БТА

Прочетена 3750 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта