Регионалната дирекция по горите в Кюстендил е изготвила регионална програма за защита от горски пожари

Регионалната дирекция по горите /РДГ/ в Кюстендил е изготвила регионална програма за защита на горските територии от пожари през 2020 година, съобщиха от там. Трите специализирани групи от служители в дирекцията - в офисите в Кюстендил, Перник и Дупница - са оборудвани с необходимия инвентар и са в готовност да реагират при възникване на пожар, допълниха от РДГ.
До момента дирекцията е направила 23 проверки в областите Кюстендил и Перник за установяване на готовността на горските структури за защита от пожари. Проверени са били и собствениците на недържавни горски територии - предимно общини - с площ от над 50 ха.
Общо 15 са доброволните формирования за защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации. Девет от тях са в област Кюстендил и шест - в област Перник.
Статистиката на възникналите на територията на РДГ-Кюстендил горски пожари през последните 10 години показва, че от общо 394 пожара 303 са възникнали вследствие небрежно и безотговорно боравене с открит огън, за 65 от пожарите причините са неизвестни, 14 са естествени, главно от мълнии. Само един пожар е умишлен.
От началото на годината на територията на РДГ-Кюстендил са регистрирани седем пожара, обхванали 315 дка горски територии. За сравнение през 2019 г. за същият период те са били 31, а опожарената площ 1713 дка, посочиха от РДГ в Кюстендил.

Прочетена 3819 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта