С 8 % е намален бюджетът на ОСП 2021-2027 г. в предложението на ЕК Избрана

31 милиарда евро по-малко за селскостопанските сектори ще се разпределят от общия бюджет на ЕС

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен представи своите предложения за ревизиран бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. и план за възстановяване на икономиката на ЕС, съобщава Farm Europe (мозъчен тръст, чиято цел е да стимулира мисленето за селските икономики в Европейския съюз и по-специално политиките в областта на ОСП).

Седмица преди това същата комисия прие стратегиите „От фермата до трапезата“ и за биоразнообразието, като подчерта важността на продоволствената сигурност в Европейския съюз и централната роля на европейските земеделски производители, като същевременно поиска от евродепутатите да одобрят набор от нови мерки, които ще доведат до устойчивост на ОСП, се казва в съобщението. За да отговори на предизвикателствата, които си постави, на 27 май 2020 г.  Комисията предлага бюджет на ОСП 2021-2027 в размер на 374,958 милиарда евро и разпределение в размер на 16,483 милиарда евро за икономическо възстановяване.

Дали такъв бюджет на ОСП отговаря на обявените обещания и нуждите на европейския селскостопански и селски сектор?

В анализа на Farm Europe се правят следните изводи:

По отношение на бюджета на ОСП (с изключение на пакета за стимулиране) Комисията просто запазва предложението си от февруари миналата година за бюджет на ОСП - поддържане на първия стълб, и 6% намаление на втория стълб ), следователно драстично намаление с 12%  евро, в реална стойност за селскостопанските икономически участници и операторите  от селските райопи.

Добавянето на 16,483 милиарда евро (пакет за икономическо възстановяване) към втория стълб (развитие на селските райони) - макар да позволява увеличаване на общия бюджет в текущи евро - е много далеч от компенсирането на бюджетните съкращения, направени в постоянни евро.

Общо предложението на Комисията за бюджета на ОСП 2021-27 с така наречения пакет „икономическо възстановяване“ възлиза на 352,145 милиарда евро, в сравнение с 383,6 милиарда евро за 2018 за ОСП 2014-2020.

Поради това Комисията предлага сериозно намаляване на помощта от 31 милиарда евро за периода, съсредоточена върху първия стълб на ОСП.

Настоящото предложение за бюджет не предлага никаква реална перспектива за икономически сектор, разтърсен от кризата, чиято способност да продължи да произвежда и да се грижи за селските райони е все пак жизненоважна, но при която Комисията планира да постави допълнителни ограничения, без в крайна сметка да й предостави капацитет да инвестират масово в техники и маршрути с двойни икономически и екологични резултати.

В крайна сметка по-малкото помощ, повече изисквания и предложените ограничения водят до по-малък доход и капацитет за инвестиране в бъдеще. Пропастта е очевидна и не много достоверна.

Сега зависи от Европейския съвет и Европейския парламент да възстановят съгласуваността и да предоставят на европейските селскостопански сектори средства за изпълнение на мисията си за снабдяване на пазарите в количество и качество и за устойчиво управление на екологичното ни наследство, смятат от Farm Europe.

Прочетена 1742 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта