(Пред)последно: Подмярка 4.1 тръгва в края на юни Избрана

Подмярка 4.1 ще бъде отворена в края на този месец. Това заяви земеделският министър Десислава Танева - в отговор на въпрос, зададен от „Гласът на земеделеца“. Танева отговори на журналистически въпроси, след изслушване в парламентарната земеделска комисия.

Промени и важни новини за фермерите засега не се очертават. 100 млн. лева ще е бюджетът по извънредната мярка „Covid - 19“. Парите ще се дават по две направления – за извънредни разходи, направени във връзка с пандемията и за загуба на доход. Той ще се отчита с фактури за всеки бранш – на базата на сравнителен анализ с доходи от предходната година. Колки и кои месеци ще обхваща – тепърва ще се уточнява. Чакат се и последните указания от Брюксел в тази посока. Розопроизводителите са първите, които ще получат средства по извънредната мярка – предвид края на кампанията по розобера. Всички останали браншове ще реагират според сроковете, заложени в спецификата на тяхната дейност.

Добрите идеи на градинаря Красимир Кумчев също ще бъдат реализирани под шапката на „Covid - 19“, увери министър Танева.

През юни, освен подмярката 4.1, трябва да тръгне и целевият прием по 5.2 – отново за животновъди. Единствената мярка, която ще остане за догодина, е 7.3 – за широколентовия интернет.

На въпрос от страна на „Гласът на земеделеца“, колко от предвидените 750 млрд. евро за възстановяване на европейските икономики ще бъдат за земеделие, министър Танева отговори, че все още не е ясно как и по какви критерии ще се отпускат тези пари. При всички случаи обаче, те ще са обвързани със Зелената сделка и с дигитализацията, припомни тя.

Според заложените критерии, гласувани на последния Комитет по наблюдение, подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ е ориентирана към средните ферми. Минималният размер на финансиране за едно проектно предложение е 15 хил. евро, максималният - 500 хил. евро.

Към момента бюджетът по подмярка 4.1 е около 30 млн. евро, възможно е да бъде и увеличен.

Най-много точки /25/ ще получат стопанства с икономически размер, измерен в СПО /стандартен производствен обем/ под 38 хил. евро – такъв е средният за страната.

С 15 точки ще се оценяват стопанства с над този обем.

Допълнителни 10 точки ще се дават на биологичните стопанства.

Критериите за откриване на работни места са занижени – предвижда се откриването на най-малко едно работно място.

Стопани, които не са навършили 40 години към момента на подаване на проектното си предложение, ще получат допълнителни 5 точки.

Бонус е заложен и според териториални критерии – за населено място – 15 точки, за община – 10, за област – 5.

Допълнителен бонус по тази приоритет има за Северозападна България – 5 точки за областите Видин, Враца и Монтана, 3 – за Ловеч и 2 за Плевен.

Животновъдите, чиито стопанства се намират в район с епизоотия и искат да инвестират в биосигурност, ще получат допълнителен брой точки.

10 – ако смятат да инвестират 50% от допустимите инвестиционни разходи в тази посока и 5 точки, ако са заложили 25% за по-добра биосигурност.

Допълнителни 10 точки ще получават групите и организациите на производителите при кандидатстване по подмярката 4.1

На последното заседание на Комитета по наблюдение беше гласувано да бъде въведено следното уточнение: животновъдният обект трябва да бъде в район с епизоотия, която е обявена след 1 януари 2014.

Животните, с които се кандидатства, трябва да отговарят по вид на съответното обявено заразно заболяване. Това означава следните епизоотии: Африканската чума по свинете, чума по дребните преживни, инфлуенца по птиците, нодуларен дерматит по говедата.

Прочетена 2759 пъти Последно променена в Сряда, 03 Юни 2020 17:22
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта