Световните цени на храните достигнаха нов 10-годишен връх през октомври

Световните цени на храните се повишиха за трети пореден месец през октомври, за да достигнат нов 10-годишен връх, воден отново от увеличението на зърнените храни и растителните масла, съобщи агенцията на ООН по храните в четвъртък.

Индексът на цените на храните на Организацията по храните и земеделието (FAO), който проследява международните цени на най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, е средно 133,2 пункта миналия месец в сравнение с ревизираните 129,2 за септември.

По-рано нивото за септември беше 130,0.

Октомврийското отчитане беше най-високото за индекса от юли 2011 г. На годишна база индексът се повиши с 31,3% през октомври.

Цените на селскостопанските стоки се повишиха рязко през последната година, движени от ниски добиви и силно търсене.

Индексът на цените на зърнените култури на FAO се повиши с 3,2% през октомври спрямо предходния месец. Това беше водено от 5% скок на цените на пшеницата, които се покачиха за пети пореден месец, за да достигнат най-високото си ниво от ноември 2012 г.

„По-ниската наличност на глобалните пазари поради намалените реколти в големите износители, особено Канада, Руската федерация и Съединените американски щати, продължи да оказва натиск за повишаване на цените“, каза FAO за пшеницата.

Фючърсите за пшеница започнаха ноември с нови пикове, като цените в САЩ бяха на нови високи нива от 2012 г., а фючърсите за месец напред в Париж постигнаха рекордно високо ниво, тъй като търсенето на внос остава оживено.

Световните цени на растителното масло скочиха с 9,6% през месеца, за да поставят рекорден връх, подкрепен от по-нататъшното засилване на цените на палмовото масло, тъй като недостигът на работна ръка в Малайзия продължава да възпрепятства производството, съобщи FAO.

За разлика от тях световните цени на захарта се понижиха с 1,8% през октомври, слагайки край на серия от шест поредни месечни покачвания.

Базираната в Рим FAO намали прогнозата си за световно производство на зърнени култури през 2021 г. до 2,793 милиарда тона от 2,800 милиарда, изчислени преди месец, според нейната прогноза за търсене и предлагане на зърнени култури

Това основно отразява намалените оценки на производството на пшеница за Иран, Турция и Съединените щати.

Очакваното световно производство на зърнени култури все още ще представлява рекорд, но ще изостане от предвиденото търсене, което ще доведе до спад в прогнозните запаси от зърнени култури, каза ФАО.

Търсенето беше подкрепено от повишената прогноза на световната търговия със зърнени култури до нов рекорд, подкрепена от увеличената търговия с пшеница. 

Прочетена 159957 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.