Дъждовете вдигат цената на меда

Пороите измиват прашеца от липовия цвят

Един плюс и един минус донесоха обилните валежи в началото на лятото за пчеларите. Минусът е очакваната по-слаба реколта от мед през тази година. Причината е, че заради многото влага пчелите са пропуснали две от важните си паши - рапицовата и акациевата. В момента върви събирането на мед от липите, но заради силните ветрове напоследък, много от липовия цвят е обрулен, а дъждът отмива прашеца от останалия. Намаляването на меда, който ще бъде произведен, ще доведе до повишаване на цената му, надяват се пчеларите.
Плюсът за пчеларите е, че в някои региони за първи път от няколко години насам има роене на пчелните семейства. Така е например в Хасковско.

"От една страна, дъждовете ще ни ударят чисто икономически заради по-ниската продукция, която ще изкараме, но от друга страна, сме облагодетелствани от тях заради възможността да си наваксаме с пчелните семейства", каза председателят на Областния съюз на пчеларите в Хасково Тошо Тодоров.

Повечето от колегите му също потвърждават роенето и са доволни, че поне малко ще се запълнят дупките, оставени през последните 10 години от т.нар. синдром на празния кошер. Световното явление не е подминало и България. Само за 10 години пчелните семейства в региона на Хасково са намалели наполовина. А са били около 15 хиляди. Най-засегнати са районите с най-много пчелини - Свиленградско и Ивайловградско. Там загубите на пчелни семейства са 40-50%. Има и места, като хасковското село Узунджово, където кошерите са останали на 90% празни. "Дъждът на практика затвори пчелите в кошерите, но пък ги насочи да правят нещо друго - да се роят, да се размножават, което не се е случвало през последните 5-6 години", каза Тодоров. Затова съветът му към колегите е тази година да се насочат към увеличаване на пчелните семейства и към продажба на отводки и семейства, за да компенсират загубите си от количеството добит мед. Цената на пчелно семейство стига до 300 лв., казват пчеларите./standartnews.com

Прочетена 5280 пъти
Оценете
(1 глас)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Пчелар Понеделник, 30 Юни 2014 11:53

    Тая година ще измрат от глад зимата защото да купиш 20кг храна по 5лв са си 100лв на семейство ако ти се наложи да запасиш повече семейства става невъзможно,безсмислено. ДО пчеларските организации!Вземете и помислете за някаква национална помощ за пчелините ,че както е тръгнало тая година остави ,че няма да извадим стоков мед а ще се наложи да купуваме храна за зимата по 16,20кг на семейство.Който има средства от друга деиност ще се спаси но които няма пари пчелите му ги очаква гладна смърт.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта