Пчеларите могат да кандидатстват за инвестиции в новата ПРСР през март

В края на месец март и пчеларите като останалите фермери ще могат да кандидатстват  по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ от новата програма за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на 13-тото международно изложение-договаряне по пчеларство, което се провежда от 12 до 15 февруари в Плевен. Във форума участват над 140 фирми и организации от страната, Европа и Азия, представяйки последните новости в областта на пчеларството, съобщиха от министерството на земеделието. „Пчеларите, които имат над 150 кошера, могат да кандидатстват за нови, а тези които имат над 126 кошера - и за други инвестиции в областта на пчеларството като инвентар например“, заяви министър Десислава Танева.

Възможности за подпомагане има и по мярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски производители“, позната като „Млад фермер“. „Критериите са намалени и вместо 131 кошера в миналия програмен период сега е достатъчно те да имат 126 и да използват възможностите за инвестиции по мярката, ако са млади фермери и отговарят на условията“, поясни Танева. Тя посочи, че програмата дава повече алтернативни за развитите на сектора спрямо приложението на предходната.

Танева обясни нюансите и по новата тематичната подпрограма 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“. Тя е предназначена за малките фермери и се отнася за дребни пчелари, които ще кандидатстват за финансиране до 15 000 евро.

Сред приоритетите е и биологичното земеделие. Компенсациите за пчелно семейство варират от 25 евро за биопчеларите до 35 евро за тези, когато са в период на преход.

От тази година след нотифицикация в ЕК ще започне да се прилага държавна помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери в резултат на природни бедствия.

По Националната програма за пчеларство за 2015 година  финансовите средства за подпомагане на сектора са в размер на 4 436 974 лева.

Прочетена 3319 пъти
Оценете
(1 глас)

2 Responses Found

  • Връзка на коментара
    пчелар Сряда, 18 Февруари 2015 18:36

    чува се ,че ще дават тази година де минимис за пчелни семейства по 40лв вярно ли е?

  • Връзка на коментара
    пчелар Четвъртък, 12 Февруари 2015 17:46

    Спасяване то на пчелите не е нещо сложно нужно е политическа воля и държавническо мислене на първо място!Както спасиха зърнопроизводството чрез вливане на средства достатъчни за задвижване и обновяване на производството а от там и стабилност в икономиката.ТОВА Е НАЧИНА.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта