Ефективна борба със стършелите

През месец март е първият подходящ момент за противодействие на едрите насекоми

Георги Николов
По нашите географски ширини е разпространен вид насекомо от семейство оси (Vespidae) – Vespa Crabro или т.нар. „Европейски стършел“. Въпреки стряскащото жужене, наподобяващо бръмбар и значително по-големите размери от тези на пчели, оси и др.насекоми (от 20-30mm за стършели-работници и 25-50mm дължина на царицата-стършел), Vespa Crabro се характеризира с незначителна агресивност при липса на заплаха. Въпреки това, стършелите представляват известна опасност за деца с понижена предпазливост и най-вече – те са трудно победим враг за пчелите. В близост до пчелини, гнездата им най-често се намират в подпокривните пространства на съседни сгради и постройки, а така също и в дънерите на изсъхнали дървета. Настоящата статия има за цел да разшири представите на читателите относно йерархичния строй при стършелите, техните основни поведенчески особености и жизнения им цикъл, за да може да бъде даден отговор на въпросите „Кога трябва да се намесим?“, „Как трябва да се намесим?“, „Къде да се намесим“ с цел предотвратяване безпокоенето на пчелните семейства и недопускане нарушаване на баланса в приноса на нектар и прашец.
Подобно на пчелите, стършелите също живеят в колония, като изграждат своите гнезда под формата на сиво-кафеникави елипсовидни пити, защитени в дънерите на изсъхнали дървета, закачени на открито на някой клон или в подпокривни ниши на сгради и постройки.
В повечето случаи презимува единствено оплодената в края на лятото и началото на есента Майка
Последната активизира своята яйценосна дейност в края на март и началото на април при външни продължителни температури над 16 градуса, продължително тихо и спокойно време. Снася средно по около 2-3 яйца на денонощие, като в средата на лятото, семейството може да наброи няколкостотин индивида. За разлика от пчелите, които контактуват помежду си посредством танц и специфични жужения/вибрации, стършелите контактуват с останалите членове на семейството чрез изпускането на определени химически вещества. В своя строй те също разполагат с разузнавачи, които търсят храна за пилото и царицата. Поведението на разузнавача се характеризира с тежко жужене, обикаляне около кошерите на височина 1,50-2,00 метра, извършване на кръгови движения, а при локализиране на плячка или нейното залавяне рязко издига височина до около 3-4 метра, като се стреми по-възможно най-бързи начин да се прикрие в близкостоящи храсти или дървета. Не бива да правим опит да убиваме стършел най-вече да не допуснем възможност да го предизвикаме, както и поради факта, че при смачкване стършелът изпуска вещество, наречено „ацетилхолин“ (съдържа се и в състава на отровата му, която според някои автори е от 5-10% от силата на отровата на пепелянка) – феромон на опасност, който привлича други стършели. Едрото насекомо обича да хваща пчели, които са кацнали на цвят, в полет или директно кацайки на прелката. Екзоскелетът му е покрит от твърда хитинова обвивка, която позволява проникването на пчелно жило и поради това пчелите са безсилни. Отделно, стършелът, за разлика от медоносната пчела, разполага и с челюсти, с които разкъсва своята плячка. Активизирането му започва след края на март-началото на април, когато пчелите и други насекоми представляват протеинова храна за новото поколение – откъсвайки парчета плът, стършелът ги занася в гнездото, където биват хранени ларвите и майката.

Прочетена 24214 пъти
Оценете
(1 глас)

2 Responses Found

  • Връзка на коментара
    Тихомир Четвъртък, 18 Юни 2020 21:18

    За мое щастие се появиха връпчета таз година в двора ми и си направиха гнезда, ако не бях видял нямаше да повярвам, ловят стъшели и ме спасиха от тая напаст.

  • Връзка на коментара
    Максим Събота, 10 Август 2019 21:21

    В съседният двор има кошери със пчели, а във нашият двор във подпокривното пространство между гредите на една постройка гъмжи по описанието от европейски стършели със размери около 35-40мм може да има и по големи. Какво да ги правя? За пръв път виждам толкова едри екземпляри, а и толкова много

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта