×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Пресъздаден е вкусът на древно пиво

Учени от Университета Висконсин-Милуоки в САЩ са пресъздали медно пиво, което са пили племената, населявали земите на съвременна Германия преди 2500 години.

Археолози открили котел на местято на раскопки в Германия, който датира от 450–400 години преди нашата ера. Анализът е показал, че съдът е съдържал сегменти от старинна течност брагот— напитка на основата на ечемик, мед, мента и мая. По оценка на археолозите, котелът е бил с вместимост около 14 литра брагот.

Учените определили количественият състав на напитката, а след това се обърнали за помощ към местните пивовари, които приготвяли напитката брагот. За варене били необходими седем часа, а за процеса на ферментация – две седмици. Меденото пиво според специалистите, имало тревист привкус и се отличавало от съвременния брагот.

Резултати и изследвания до този момент не са публикувани, а това означава, че те не са били проверени от други учени. Поради това няма доказателство, че археолозите правилно са пресъздали рецептата.

През май 2016 година археолози от Стенфордския университет публикуваха статия, разкривайки рецепта на китайско пиво, което е варено преди пет хиляди години.

Петър Кръстев

Прочетена 2881 пъти Последно променена в Неделя, 06 Ноември 2016 20:06
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта