Как да опазите пчелите от гладни синигери

През зимата много синигери измират поради невъзможността да си намерят храна. И тогава опират и до кошерите. Но опитни пчелари твръдят, че синигерите нападат най-вече неблагополучните семейства, които имат проблеми със зимуването. Поради нозематоза или друга причина пчелите напускат кошера и по този начин привличат гладните синигери.
 
Какво може да направите:
 
 Подхранете синигерите, като окачите близо до пчелина хранилка. Окачете на здрав конец парче сланина и може би това ще реши проблемите ви.
 
 Прогонете синигерите, като забиете гвоздей на предната част на кошера и окачите на конец изрязани от картон и оцветени "очи". Вятърът ще ги разклаща и ще плаши синигерите.
 
 Най-лесно и ефикасно средство е да направите от проводник с диаметър 5 мм дъга и върху нея опънете мрежа с отвори 20 на 20 мм и да я прикрепите към предната стена на кошера така, че да покрива и двата входа. Мрежата пречи на синигерите на кацат на прилетната дъска, на чукат по нея и когато пчелите се покажат, да ги изяждат. Същевременно мрежата не пречи на пчелите при свръхранно облитане.

Прочетена 2654 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта