Да изберем подходящия за нас мед

             През есента пазарът предлага голямо разнообразие на мед. За да изберем нужния ни е добре да познаваме качествата на различните видове.

           Акациев мед

Той е прозрачен, почти безцветен. Кристализира с почти бели зрънца.

Акациевият мед има отлично общоукрепващо действие, помага при безсъние, болести на стомашно-чревния тракт и пикочната система.

             Липов мед

Със светло кехлибарен, жълт или даже зеленоват цвят той има нежния аромат на липовия цвят и характерен вкус. Кристализира за 1-2 месеца.

Липовият мед има отличен заздравяващ ефект при изгаряния и гнойни рани. Ефективен е при простуда, грип, при лечение на бронхиална астма. Притежава силни бактерицидни свойства, които го правят незаменим помощник при борбата с възпаления с различен произход. Помага за укрепване на сърдечния мускул, при заболявания на жлъчката, черния дроб, бъбреците и гинекологични проблеми.

           Слънчогледов мед

Има златист цвят, напомня растително масло. Слънчогледа може да се познае дори по аромата и вкуса-малко остър. Бързо кристализира, образува едри кехлибарени зърна.

Слънчогледовият мед превъзхожда всички останали по съдържание на витамин А и силно изразени бактерицидни свойства.

           Манов мед

Въпреки битуващото мнение, че това не е истински мед, то в касификациите той стои наравнао с другия мед. По съдържание на въглехидрати значително превъзхожда другите видове. Освен глюкоза и фруктоза съдържа още арабиноза, галактоза, маноза, рибоза. Съдържа соли на манган, желязо, кобалт и фосфор и 2 пъти повече фитоциди. Богат е на белтъци и аминокиселини. По сладост и аромат отстъпва на другите видове.

Мановият мед притежава антибиотични свойства. Особено полезен е този, събиран във високоплонински местности, в смесени иглолистни и широколистни гори.

Прочетена 1910 пъти Последно променена в Неделя, 01 Декември 2013 21:21
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта