Фактори, влияещи на восъкоотделянето и строителството на пити от пчелите

 

Животът на пчелното семейство през годината зависи в голяма степен и от качеството на питите. Пчеларят винаги трябва да помни, че навременната подмяна на старите пити е основата за отглеждането на здрави и силни пчелни семейства. Това позволява да се подобри нивото на храненето на личинките, при което се развиват по-едри и жизнеспособни пчели; да се намалят разходите на енергия за създаването на благоприятни условия за по-интензивно залагане на яйца от майката, подготовка за складиране на нектара; да се намали поразяването на пилото от гнилцови заболявания, аскосфероза и вароатоза, да се намалят заболяванията от нозематоза. При интензивно обновяване на разплодната част от гнездото рязко нараства ефектът от медикаментозното лечение на гнилцовите заболявания и аскосферозата, повишава се качеството на восъка. Светлите пити се дезинфекцират добре с по-малко средства и труд, намалява поразяването им от восъчен молец при съхранение. Медът в тях вкисва по-бавно и кристализира по време на презимуването, вследствие на което намалява диарията при пчелите, отслабването и загиването на пчелните семейства. Намалява наличието на токсини и радиоактивно замърсяване в меда.

Използването на качествени пити през цялата година позволява да се увеличи продуктивността на пчелите с 40-47 на сто и значително да се повиши икономическата ефективност на пчелина.

Способността на пчелите да отделят восък и да строят пити се проявява само в семейството като цялостна взаймосвързана биологична система. Преди всичко е важно да се знае кои фактори влияят върху отделянето на восъка и строителството на питите от пчелите, за да могат да се използват като способи за повишаването на производството на пчелна продукция.

Най-интензивно восък отделят пчелите през втората декада от живота си (от 12-тия до 18-тия ден). Така количеството на восъка, отделен за едно и също време е пропорционално на броя на младите пчели в семейството. След преминаването на пчелите към работа извън кошера, клетките на восъкоотделящите жлези деградират. Способността да отделят восък при пчелите от различните породи е различна. Най-развити са восъкоотделящите жлези при пчелите от италианската порода.

Степентта на развитие на восъкоотделящите жлези зависи не само от състоянието на семейството и породата, възрастта и храненето на пчелите, но и от сезонните условия – през есента дори при младите индивиди те не достигат такова развитие, каквото се наблюдава през пролетта и лятото. Но при пчелите от есенното поколение восъкоотделителните жлези значително по-дълго запазват своята активност. По време на зимуването жлезите се намират в състояние на покой и не отделят восък. Под влиянието на началото на пашата те са способни отново да възобновят восъкоотделянето.

Строителството на нови пити и отделянето на восък са тясно свързани с наличието в природата на пресен прашец и нектар и нивото на донасянето им в кошера. В периоди на пълна липса на паша пчелите не отделят восък и не строят пити. Ноличието в гнездото на голямо количество запечатан мед в питите не оказва влияние върху количеството на восъкоотделянето. Пчелите обилно отделят восък и строят пити само когато в кошера постъпват пресни нектар и прашец. С приключването на медосбора строителните работи в гнездото се прекратяват до пролетта на следващата година.

При поддържаща паша (до 1 кг на ден) отделянето на голямо количество восък отвлича част от пчелите от събирането и преработването на нектара. През това време те не трябва да се товарят с работа по строителството на голям брой пити. За разполагането на внасяния нектар и неговото преработване, семейството трябва да разполага с достатъчно количество готови пити.

Огромна роля за засилената секреция на восък има запасеността на семейство с белтъчна храна – прашец или перга, тъй като восъкоотделянето на пчелите е свързано със значителни разходи на белтъчини. Установено е, че при восъкоотделянето и строителството на пити, пчелите изразходват 4,3 пъти повече белтъчна храна, отколкото при отглеждане на пило за същото време. При засилено отделяне на восък и строителство на пити пчелите увеличават употребата на прашец.

Най-интензивна е секрецията на восък в силните семейства, които се състоят от естествено поличили се пчели от различни възрасти. Отделянето на восък се увеличава пропорционално на силата на семейството само до 2 кг. При по-нататъшно нарастване на семейството (до 5 кг) то се повишава, но бавно. С увеличаване на силата на семейството над 5 кг нарастването на восъкоотделянето спира.

Периодът, прек който пчелите отделят основното количество восък, съвпада с времето на отглеждането на основното количество пило. При едновременно хранене на личинките и строителство на пити тези две функции се проявяват най-пълноценно. Колкото повече пчелите хранят личинките и по-обилно се хранят поради това, толкова повече отделят восък. Спирането на храненето на личинките предизвиква спиране на восъкоотделянето.

(Следва) 

 

Прочетена 2323 пъти Последно променена в Петък, 03 Януари 2014 13:37
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта