Знания и технологии

Прясното мляко не предпазва костите

Четвъртък, 30 Октомври 2014 15:00
Пиенето на прясно мляко не намалява риска от фрактури на костите, показва ново изследване, цитирано от Би Би Си. Шведското изследване показва, че жените, които пият над три чаши прясно мляко дневно, са изложени на по-голяма опасност от счупване на кости, отколкото дамите, които пият по-малко. Учените предупреждават, че изследването им показва само тенденция и не трябва да се възприема като доказателство, че високата консумация на мляко води до фрактури. Фактори като алкохол и тегло вероятно също играят роля, отбелязват те. От години млякото е препоръчвано като значителен източник на калций, но изследвания за това дали то води до по-здрави…

Какаото подобрявало паметта

Четвъртък, 30 Октомври 2014 14:56
  Какаото съдържа биоактивна съставка, която подобрява паметта, отслабваща с годините, показва ново американско изследване. Учени от Колумбийския университет провели изследването върху 37 здрави доброволци на възраст между 50 и 69 години, които били разделени на две групи. Всеки ден в продължение на три месеца учените им давали какаови напитки, които не са пуснати в продажба по магазините. Едната група консумирала по 900 милиграма флавоноид дневно, а другата само 10 милиграма. Ако в началото на изследването, участниците имали памет на 60-годишен човек, то три месеца по-късно те вече помнели като 30 или 40-годишен човек. По време на експеримента бил наблюдавана…

Вирусни инфекции

Сряда, 03 Септември 2014 10:19
Изключително разпространени, устойчиви и приспособими Bирусите са най-малките организми на земята. Изключение правят само откритите наскоро приони, които са съставени само от белтъци без нуклеинови киселини и причиняват болестта луда крава, скрейпи, куру и др.Вирусите са безклетъчни организми, които се размножават само в клетките на гостоприемника (ларва, какавида, пчела). Техните малки размери и прост строеж ги правят изключително разпространени, устойчиви и приспособими. Те са невидими със светлинен микроскоп и се доказват само с електронен микроскоп или чрез имунологични, молекулярнобиологични и генетични изследвания. Ето защо откриването и проучването им започва сравнително късно, с развитието на техниката и молекулярната биология и свързаните…

Производство на перга

Понеделник, 28 Юли 2014 11:57
Технология без разрушаване на восъчните пчелни пити Васил РадойчевскиПоради ценните си полезни свойства пергата е все по-търсен пчелен продукт. Тънкият момент при нейното производството е извличането от пчелните пити. То може да стане по два начина – без разрушаване и с разрушаване на восъчната пита.В първия случай извличането на пергата се извършва ръчно със специален инструмент. Подобно приспособление, чешко производство, може да бъде купено и в България. Ръчното извличане на перга е нископроизводително и е приложимо единствено при добиване на този пчелен продукт за собствени нужди.Във втория случай технологията предвижда охлаждане на пчелната пита с перга, нейното раздробяване и разделяне…

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта