Пчеларство в Азербайджан

Страна с добър капацитет за производство на пчелни продукти и световно известна порода пчели

Азербайджан е кавказка република и една от териториите на известната сива планинска кавказка пчела. Като качества тя известна с това, че започва да работи при 6 Целзий, трудолюбива и незлоблива е, има по-дълго хоботче, което позволява да опрашва повече растения.
Пчеларството като сектор от селското стопанство обаче отбелязва лек спад в последните години. Пчеларите са около 6000 души, разпределени неравномерно в републиката. Те стопансват понякои данни между 150 000 и 200 000 пчелни семейства. Кошерите имат невероятно разнообразие от модели – като се започне от кошери в дървета, плетени такива и се стигне до разборни кошери от многокорпусен тип. Цената на продаваният мед е доста висока – около 15 азербайджански маната (приблизително 22-23 лв) за кг. Въпреки това добивите са ниски и общото производство не е голямо – около 500 - 1000 тона на година..
Основните проблеми в пчеларството на страната са свързани с повсеместното разпространение на пчелни болести и неприятели като вароатоза, нозематоза, акаропидоза, европейски и американски гнилец. Инвазията се съпровожда с вирусни заболявания, а властите признават, че системната профилактика и лечение в повечето пчелини е затруднена или невъзможна. Причините се коренят или в манталитета на пчеларите, или в липсата на административен капацитет, но често е и заради отдалеченост на пчелините или разполагането им в труднодостъпна област. Друга причина е съществувалото до неотдавна военно положение в някои от районите на страната
Особеностите на Азербайджан са много, за тях и за начините на реализация на пчелния мед ще напишем по-подробно в следващите броеве.

Прочетена 1872 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта