САЩ и Китай обещават намаляване на емисиите на парникови газове

САЩ и Китай изненадващо се съгласиха да редуцират емисиите си на парникови газове. Пекин е поставил за цел китайските емисии да намалеят силно „около 2030” година, съобщава AFP, позовавайки се на съобщение от Белия дом. Споразумението е постигнато по време на срещата на Барак Обама и китайския му колега Си Дзинпин в Пекин.

Според Ройтерс за първи път най-големият замърсител на въздуха се съгласява да определи дата, след която неговите емисии ще спрат да се увеличават. Според Белия дом обаче Пекин дори „ще се опита да намали емисиите си от парникови газове по-рано”. Същевременно САЩ, които са вторият най-голям замърсител с парникови газове, имат за цел да намалят до 2025 г. собствените си емисии на газовете с 26-28% спрямо нивата от 2005 г.

„Китай ще се стреми да увеличи използването на неизкопаеми горива (възобновяеми източници на енергия - бел. ред.) до около 20% от енергийния си микс до 2030 година”, се посочва още в съобщение на Белия дом. По-рано договореният дял беше 10%. Обама нарече договорката „историческо споразумение“ и „повратна точка“ в американско-китайските отношения.

С изненадващото споразумение двете страни очевидно искат да проправят пътя към следващата конференция за климата на ООН, който ще се проведе в края на 2015 г. в Париж. На тази конференция страните възнамеряват да договорят ново споразумение за ограничаване на глобалното затопляне за периода след 2020 г.

През октомври 28-те страни от Европейския съюз вече се договориха до 2030 г. да намалят емисиите си на парникови газове с "най-малко" 40 процента.

Според Ройтерс САЩ и Китай възнамеряват да сключат и редица споразумения в областта на отбраната, чиято цел ще е намаляване на възможността за конфронтация между двете сили, пише вестник Wall Street Journal, цитирайки анонимни американски източници.

Очаква се споразуменията да съдържат механизъм, по който двете страни ще се известяват една друга за дейностите си, включително и за военни учения. Освен това ще бъдат установени правила за поведение в случаи на неочаквани срещи на техни самолети и кораби.

Прочетена 2174 пъти Последно променена в Сряда, 12 Ноември 2014 16:31
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта