Испанските пчелари искат прозрачност на етикета на меда

Испанският Комитет на земеделието излезе с петиция с искане за подробно посочване на страната на произход и детайлите на производство на мед. Комитетът смята, че това ще бъде от полза както за пчеларите, така и за потребителите. Под мотото "Купувачът има право да знае страната на произход на меда. Ние настояваме за прозрачност на етикета!" Комитетът поиска от министерството да измени Кралски указ 1049/2003 за необходимия стандарт за качеството на меда.
 
Липсата на прозрачност при класификацията на меда се наблюдава в продължение на много години от Комитета на земеделието - производителите не посочват произхода на мед, били те приятелски или неутрални страни. При закупуването на буркан с мед в магазина, купувачът може да види само дали производителят е от страна в Европейския съюз, или не; В някои случаи, етикетът съдържа само името, без да се споменава нито страната на производителя, нито дори вида на меда.
 
Смесен мед - мед от няколко вида - трябва да се продава на по-ниска цена, но безскрупулни конкуренти се опитват да скрият този факт и да продават мед с по-ниско качество на нормални цени. Така, например, мед внесен от Китай в огромни количества, често се смесва с продуктите на други страни, без да се информират потребителите. Комисията по земеделие осъди този факт, тъй като такова смесване вреди не само на испанското пчеларство, но също така и на потребителите.
 
Комитетът обясни, че изискването за допълнителна информация, се дължи преди всичко на засиления внос на нискокачествен китайски мед. Беше отбелязано, че китайският мед може да съдържа антибиотици, пестициди и тежки метали. Това също не може да се изключи и при мед от други страни извън Европейския съюз.
 
В подкрепа на исканията на промените на Кралския указ, в сградата на Министерството на земеделието, храните и околната среда (MAGRAMA), испанските пчелари показват своите продукти.

Прочетена 3109 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта