Третиране с органични акарициди

Джакопо Милацо двн, Вигонца, Италия, специално за в. „Пчела и кошер“
Кърлежът Вароа (Вароа деструктор) все още представлява основна заплаха за здравето на медоносните  пчели и като фактор за продуктивността впоследствие се отразява върху доходите на пчеларите. Всеки ден европейските пчелари се изправят срещу загубата на хиляди и хиляди пчелни кошери. Преди единствено имаше само ветеринарни лекарства на базата на химикали като: амитраз, кумафос, флуметрин и Тау-флувалинат. Те свършиха своята работа, но като всеки химикал, тяхната история доведе в днешно време до точка, от която няма връщане.
Днес има много доказателства, че акарът Вароа развива резистентност към такива активни съставки, както е докладвано от редица автори - Италия (4), Австрия, Белгия, Франция, Словения, Швейцария, САЩ, Великобритания, Аржентина, Мексико. Липсата на данни не може да покаже истинската сериозност на ситуацията, защото изследванията в различните страни не се провеждат едновременно, а поради липса на средства някъде просто не се правят (България например). Освен това тези молекули представляват форма на замърсяване за медоносни пчели със странични ефекти върху поведението им и имунната им система. За допълнителна информация - Швейцария забрани Амитраз срещу акара Вароа поради факта, че е потенциално канцерогенен и тератогенен химикал. Така че ние дори с грешния си избор можем да повлияем на здравето на медоносните пчели и индиректно върху околната среда и здравето на потребителите. Малко пчелари са наясно, че е по-добре да се изберат разрешени лекарствени ветеринарни продукти (ВМП) за лечение срещу акара Вароа на базата на етерични масла или органични киселини, като Apilife Var® поради това, че е по-добра ефикасността  на активните съставки срещу акара Вароа и нивото на поносимост от пчелите е високо. В по-голямата си част пчеларите търсят бърз краткосрочен ефект с минимум средства.
(Бел. ред. В някои случаи съответните национални пчеларски програми дори стимулират избора на рискови ВМП в съответните профилактични програми, свързани със здравеопазване и профилактика).
Налице е и положителната тенденция в някои европейски страни като Италия, в пчеларските среди да се популяризира отказа от продукти, произведени от мултинационални компании като Bayer®, поради особената позиция на производителя на пестициди за селското стопанство и химикали - лекарства за пчеларство. Това е така, защото селското стопанство и пчеларството са обвързани помежду си, така че
всеки вид молекула, която се използва срещу вредители по плевели и култури е източник на почти смъртоносно хронично замърсяване за пчелите
Парадоксална е възможността за избор от всеки пчелар на ВМП, произведен от компания, която в същото време влошава здравето на медоносните пчели и състоянието на околната среда. Дори в най-големите мултинационални компании, собствените им изследователски центрове не са в състояние да решат проблемите на пчелите, породени от щетите правени всеки ден в областта на земеделието. Това затваря порочния кръг – производство и прилагане на все нови и нови ВМП за пчели, поради това, че все нови и нови пестициди и торове се прилагат всяка година, на все по-големи площи.
В подкрепа на това, което посочихме по-горе е, че двата ВМП на Bayer за пчеларството са изтеглени от италианския пазар (на приложението от 2008 г) и всяка година в Италия съществува нарастваща тенденция да се контролира опаразитяването с кърлежа Вароа с помощта на по-малко въздействащи третирания на базата на етерични масла и органични киселини. Тези методи са подходящи също за биологично пчеларство, което бавно се разпространява през Европейския съюз, което се дължи главно на факта, че търсенето на органични пчелни продукти се увеличава. Пчеларите с времето и въз основа на горчивия си опит научават, че
Восъчните пити са “скелетът” на колониите, тяхната детска стая, техният “хол”, тяхната “трапезария”, техният “комуникационен център”
Така, че е важно за тях да живеят с чист восък, без всякакъв вид химични остатъци.
Органичното пчеларство гарантира чист восък, което означава, че е много по-изгодно за всички - пчелите и хората.
Като пример, в Италия всяка година почти 900 000 кошери се третират с органични продукти, между които са Apilife Var® и Api-Bioxal®. В Италия около 8% от професионалните пчелари са сертифицирани за биологично пчеларство.
Налице е една и съща тенденция в целия Европейски съюз, а в някои страни особено динамична, за преориентиране към по-щадящо пчелите третиране срещу Вароатозата.
В края на краищата, избирайки органичното третиране правим един малък жест за по-добро управление на нашите пчелини и нашата околна среда.
Вече не разполагаме с повече време за шикалкавене, трябва да ограничим масовото използване на вредните за пчелите синтетични ВМП. Имаме на разположение ефективни инструменти като органичните акарициди – нека незабавно и масово да ги използваме.
Заедно и поотделно така можем по бързо и ефективно да допринесем за спасяване на медоносните пчели в условията на враждебна към тях среда на съвременното високо интензивно земеделие.

етикети:
Прочетена 10387 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта