Пчелите на Нотр Дам - кошери на покрива

Явлението не подминава най-известната църква във Франция

Малките трудолюбиви насекоми стават признак за благополучна екология в големия град. Така сега на покрива на Нотр Дам има три пчелни кошера.
Посещението на разположените под небето кошери вече е станало задължителна туристическа атракция във френската столица Париж. Ето как и нашето посещение (на няколко руски журналисти във Франция и Париж на екологични теми) стана част от този ритуал. Прес турът (разходката на журналистите) беше организиран от френското посолство в Москва.
По повод на разположените на покрива пчелни кошери отдавна е писано много, още повече, че тази църква
е най-главната и най-важната в Париж
Освен това църквата има свой интернет сайт и там редовно се публикуват съобщения и снимки. Най-важното - тази тема привлече моето внимание не само заради описаното по-горе, но и заради това, че градското пчеларство е признак за оздравяване на екологичната обстановка в мегаполиса Париж. Пчелинът на покрива е в непосредствена близост до малка градина зад храма, а цялата територия е изключително държавна собственост. Това научаваме, докато
Никола Жеан - известен градски пчелар
и неговите помощници ни повеждат по стръмната стълба към покрива на храма. католическата църква от 1905 година стопанисва тази сграда, но разходите се субсидират от държавата.
Вярно е, че градското пчеларство в последно време набира скорост в целия свят. Париж отдавна е в примерите за градско пчеларство. Днес по покривите на столицата на Франция има около 400 кошера с пчели. Фирмата на г-н Жеан обслужва около 200 от тях.
Първият кошер с пчели на покрива на парижката "Св. Богородица" се е появил преди около три години. През това време освен, че са
станали вече три семейства
са сменени и много поколения пчели. Така е, защото в активния сезон пчелите по-бързо се износват, грижейки се за своето потомство. В това отношение пчелното семейство наподобява християнската общност, което и привлича човешкото внимание към техния начин на живот.
За основна порода е избрана бъкфастката пчела - резултата от 70 годишна селекционна дейност на британски монаси. Точно заради тяхната висока производителност на восък в Европа са започнали също да ги отглеждат - по това време имало голяма нужда от восък за направа на свещите в църковните ритуали.
Нашият водач и пчелар Никола с удоволствие разказваше за живота на градските пчели:
 те имат даже по-добри условия за паша в сравнение със селските заради липсата на пестициди и наличие на разнообразна цъфтяща растителност;
 микроклиматът на Париж (както ина всеки мегаполис) също е по-благоприятен в сравнение с дивата природа;
 днешното селско стопанство залага на огромни монофлорни площи, докато в градски условия разнообразието е значително по-добро.
В момента в Париж има огромни паркови територии, в които растат на свобода и даже в поливни условия хиляди медоносни храсти и дървета. Към това многообразие трябва да се прибавят и цветята по балконите на почти всяка сграда. Колкото и да е странно - условията за медосбор в мегаполиса са значително по-добри от тези в индустриализираните селскостопански райони. Често се говори за вредата от автомобилните газове в градската среда, но тяхното влияние е значително по-пренебрежимо в сравнение с пестицидите, фунгицидите и инсектицидите, които се прилагат в полето.
Пчелите на покрива на Нотр Дам събират основно липов мед
защото наоколо са предимно липови дървета, но има и различни други видове. За предната година са очаквани по около 25 кг мед от семейство.
Внимание: По думите на Никола Жаен обслужването на един кошер на покрив в Париж струва около 3000 евро на година. Този разход обаче не товари собственика, а фирмата (бел. ред. Вероятно разходите се покриват от общински или държавен проект за развитието на градското пчеларство). Всеки гражданин на Париж може да постави на покрива на сградата си кошер, стига да е съгласувал със своите съседи това и да сключи договор за обслужването на пчелите.
По моему тази възможност вече е новата визитна картичка на Париж.

(ПиК)

Прочетена 3254 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта