OСЕМРАМКОВ КОШЕР - Георги Гърдeв

Oсемрамковият кошер на Георги Гърдeв от Пловдив получи широка известност в пчеларските среди

Untitled 1През последните години осемрамковият кошер на Георги Гърдeв от Пловдив получи широка известност в пчеларските среди. Този кошер е с намаленобем, а конструкцията му е опростена до минимум и същевременно е съобразена със съвременната технология на отглеждане на пчелните семейства. Отвътрешната страна на входа се монтира прашецоуловителна лента, която оронва само 50—60% от принасяния от пчелите прашец и по принцип стои презцелия сезон, но при необходимост лесно може да се свали. Под дъното на кошера се монтира чекмедже, в което прашецът се събира на сухо и същевременно се проветрява през тензуха. По такъв начин не се налага да се събира всеки ден поради опасност от плесенясване.

Untitled 2Рационалното в този кошер е комбинирането на покривната дъска с хранилки за твърда и течна храна. Свързването на целия кошер с помощта на шпилки го прави удобен за практикуване на подвижно пчеларство.

Тъй като този кошер не се произвежда от специализираните предприятия за пчеларски инвентар, авторът на статията посочва как да си го изработите сами. За да се направят висококачествени кошери, необходимо е да се спазят няколко основни правила. Първо да сеизбере дървесина, подходяща за тази цел (виж сп. „Пчеларство", №3, 1985 г.), второ качествено да сеобработят исглобят детайлите и трето точно дасе спазят дадените размери и допустими отклонения.

Необходимата точност е продиктуванаот изискванията на пчелите към вътрешните размери на кошера, т. е. Къмголемината на „улиците". В осемрамковия кошер на Г. Гърдев, наречен„България 1300 Г", се използва стандартна многокорпусна рамка (фиг. 1). Нейните размери определят вътрешнитеразмери на този кошер. Те са подбрани така, че да се спазят изискванията:разстоянието между едноименните точки на рамките да е не по-малко от 37,5 мм, а проходите за пчелите между рамките (междурамие) — 12—12,5 мм; разстоянието между страничнителетви нарамките и предните и задните стени накошера да е 7,5, а между долните летвии дъното на кошера — 15—20 мм; припоставяне на магазин или корпус разстоянието между долните и горните рамки за минаване на пчелите да е 10 милиметра.

Тези условия определят и точността,с която трябва да се работи. Отклонение от размерите на отделните детайли се допуска в граници, при които освенпосочените изисквания се осигурява ивзаимозаменяемост на частите ка кошера,а именно: по дължинаширина за детайли65 мм - + 1.5 мм,Ч- 0,5 мм; по дебелинаметра.

Untitled 3Основната част на кошера е корпусът. Именно с него е най-добре да се започне направата на кошера. По-добре еначинаещите да изработят първо магазина, тъй като по вътрешни размери тойе напълно идентичен с корпуса, но е близо два пъти по-нисък от него. С направата на маглзипз те те придобият опитза по нататъшната работа.Целесъобразно е кошарите да се произвеждат на партиди от 5, 10 и повече броя. По този начин отделните детайлис еднакви размери се изработват едновременно, което е запрепоръчване, особено при машинна обработка на елементите. Изработените на партиди детайлиса еднакви и лесно се сглобяват.

Осемрамковият кошер „България 1300 Г" се състои от дъно, два корпуса, магазин, покривна дъска с хранилки и покрив (фиг. 1). За изработката на дъното (фиг. 3) са необходими елементите, посочени втаблица 1. В двата края на елемент 2 се правят фалцове с размери 10 х 30 мм,като откъм 20-милиметровата странадълбочината на фалца е 10 мм. По същияначин се изрязва фалц и на елемент З,но с размери 10 х 40 мм. На елементите 4 и 5 се прави фалц с размери 5 х20 мм, по цялата дължина, като откъм20-милиметровата страна дълбочината нафалца е 5 мм. Елемент 4 се скосява само от едната страна, а 5 — и от дветестрани под ъгъл 45°, като ъгълът се очертава и срязва откъм 20-милиметровата страна. На елемент. 6, 9 и 10 се изрязва фалц с размери 3 х 10 мм, в която се монтира мрежата (7). Дълбочината на фалца откъм 20-милиметроватастрана по цялата дължина на елемент6 е 3 мм. На елемент 9фалцът се изрязва на дълбочина 3 мм откъм страната, която е 315милиметра.

Untitled 4Корпусът (фиг. 4) се състои от елементите, посочени в таблица 2. На 172,5 мм от края на елемент 1 в средата на 25-милиметровата. страна се пробива отвор е диаметър 8 мм, през който минанашпилката.

На елемент 2 се правтя фалцове (20 х 10 мм) от трите страни (на една от дългите страня не се прави фалц), като откъм 20-милиметровата страна той е с дълбочина 10 мм. Всички фалцове са от едната страна на плоскостта. По същия начин се изработва и елемент 2 на магазина.

С. АСЕНОВ

(от сп. Пчеларство бр.7 1985г.)

Прочетена 8372 пъти
Оценете
(3 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта