Ученици от Русе създадоха биопестицид, който не вреди на пчелите!

Ученици от ПМГ „Баба Тонка“ в Русе разработиха биопестицид, който не убива пчелите и гарантира отглеждането на екологично чисти плодове и зеленчуци. Това са Елена Михайлова, Виктория Пенчева, Михаела Дакова и Виктор Дяков с ръководител Нели Тихомирова. За своята разработка - иновация, учебната им компания „Викем“ беше обявена за „Най-добра учебна компания на България 2018“. Това стана на Десетото издание на младежкия предприемачески форум на Джуниър Ачийвмънт „Изгряващи звезди“, съобщиха uspelite.bg.

Продуктът им представлява малки капсули, състоящи се от желатин, вода и етерични масла, които се поставят около корените на растенията и ги предпазват от различни вредители. Разработката на четиримата 10-oкласници спомага за намаляване на употребата на вредни пестициди и запазване на почвеното здраве. Биопестицидът вече може да бъде намерен и в агроаптеките. А учениците са разработили и уебсайт със съвети към земеделците, който дава информация кои разновидности на "биопестицида" са най-подходящи за отблъскването на различните видове вредители.

Идеята да създадат биопестицид дошла след репортажи по телевизията за световния проблем с умиращи пчели.

Учебната компания „Викем“ ще представи България на Европейското първенство за най-добра учебна компания на Европа, което ще се проведе в Белград в средата на юли.

Прочетена 3250 пъти
Оценете
(1 глас)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    зп Четвъртък, 21 Юни 2018 14:52

    Браншът и министър Порожанов обсъждат бъдещето на сектора земеделие и животновъдство.
    Срещата е насрочена за 26 юни .Ще имали представители на пчеларските организации. Тази среща е насрочена за 26 юни, добави министра и отбеляза, че освен таванът, друга много важна тема за селското стопанство в Европа е стратегически план, който всяка държава членка трябва да изработи.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта