Странджанският манов мед е одобрен за защитено наименование

"Кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед е одобрена от Европейската комисия. Това, което предстои, е есента да бъде публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и ако няма възражения от началото на следващата година да имаме още една емблема на България — Странджански манов мед", заяви еврокомисар Мария Габриел на събитието "Световен симпозиум по мановия мед — 10 години по-късно", съпроводено от Фестивал на Странджанския манов мед.

На събитието бяха обсъдени и проблемите в бранша и ситуацията у нас. Сред основните теми се открои въпросът за високата смъртност при пчелните семейства. Сред идеите на организаторите беше да се повиши информираността на потребителите на мед. Участниците в симпозиума обмениха и обобщиха важна информация за пчеларската общност у нас и в чужбина. Друга важна тема за участниците във форума засяга един по-различен пчелен продукт — пчелният цветен прашец.

"Странджанският прашец е от най-качествения прашец в света изобщо. Тук характерното е, че пчелите го събират от диворастящи храсти, треви и дървесни видове. Липсват полено-технически култури и в прашеца се съдържа полено-памуклийка. Това е растението, което съдържа най-много полихронови съединения. Другото, което е същественото е, че веднага след като регистрираме странджанския манов мед като защитено наименование за произход, ще се опитаме да регистрираме още един продукт — странджански цветен пчелен прашец. С две защитени имена за произход ние ставаме лидери в Европа", сподели председателят на сдружение "Странджански манов мед" Манол Тодоров.

Прочетена 1911 пъти
Оценете
(0 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    зп Четвъртък, 02 Август 2018 19:51

    Нищо лично срещу Гайдов, но навярно пчеларството не му е единствен бизнес. Сигурно работи някъде и пчеларството му е страничен доход.За това предлага до 10 евро директни плащания.Та то сега субсидиите са по 50 лв на биологичните .Що се отнася до ограничението, то си го има- до 100 000 евро на стопанство без значение какво е. Тези, които се издържат от професионално пчеларство, при тези ниски изкупни цени на пчелните продукти не могат да се развиват, да растат и да създават бизнес с 10 евро на семейство и 4 лв изкупна цена. Смешно е, страшно е! Що се отнася до измамите или т. нар. кухи пчелини, има си лостове за проверка. При установяване на измами, връщане на субсидиите в троен размер, забрана да пчеларства в рамките на 5 години. Що се отнася до НПП смятам, че парите не остават при пчеларите. И ограниченията за пчелни семейства са смешни. Освободете ресурса за по- големи пчелини, поне до 500 семейства, защото разпечатваща машина и електрическа центрофуга е нужна за големи пчелини, а не за такива с по 50 семейства.Никой не задължава пчеларите да вземат директни плащания, те не са задължителни.Който не желае да бъде регистриран ЗП, ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ, не е длъжен да го прави. Явно той е любител и нека си остане такъв, но големите производители, които произвеждат големи количества мед за индустрията и не продават на буркани по 10 лв, а продават на едро по 4 лв, нека да получават директни субсидии, които да покриват загубите им.Пример- тази година заради метеорологичните условия ниските добиви от 10-12 кг от семейство са буквално убийствени за тези, които разчитат само на

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта