Симпозиум и фестивал - царево 2018

Приветствието на еврокомисар Мария Габриел и поднесената новина за одобрението на ЗНП „Странджански манов мед“ стана на обновения център на Царево

Мановият мед от Странджа вече е Европейски, съобщи Мария Габриел. Много нови и важни за следващия програмен период новини

DSC 5721Слънчевият, а даже и горещ следобяд на 31 юли, беше важен за организаторите на световния сипмозиум по мановия мед и участниците във фестивала на странджанския манов мед. Десет години след началото, поставено на симпозиума през 2008 година, чудесният манов мед от дъбовите гори на Странджа вече има официалното признание на Европейската комисия. Това съобщи при откриването на симпозиума и фестивала Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Можем да сме доволни от развитието на популяризирането на странджанския манов мед и вече да очакваме последната стъпка – публикуването на решението в държавния вестник на общността.
СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД Е ЗАЩИТЕНО НАИМЕНОВАНИЕ ЗА ПРОИЗХОД (ЗНП)
Първото такова за български продукт. Едва 5 държави в Европа имат ЗНП и България е между тях.
Важната за пчеларите от Странджа новина прерастна в празнично веселие, благодарение на уменията на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.
Симпозиумът беше открит на 1 август в залата на читалището Царево.
Измежду пчеларските теми, дискусии и спорове, трябва да откроим тези, свързани с опрашването и опрашителите, както и с предстоящото разработване на плащания по екосистемни услуги – доклад на Лора Жебрил, както и финалното изследване на странджанския манов мед на група учени, начело с академик Атанас Атанасов от Софийски университет. Жалко е това, ча малко пчелари и особено такива от по-далечни места не дойдоха, за да видят и се запознаят с тези резултати.
DSC 5726Защото двата дни на симпозиума показаха недвусмислено поне две неща:
 бъдещето на пчеларството е тясно свързано с опрашителната дейност на пчелите и там са бъдещите проекти;
 за реализацията на нашите пчелни продукти на европейския пазар ще трябва не количества, а качествени с висока добавена стойност продукти, между които с предимство се слагат защитените наименования на български продукти, каквото е ЗНП „Странджански манов мед“.
Още два извода, свързани с опрашителната дейност на пчелите излязоха като резултат от симпозиума:
 За новия програмен период 2021-2027 в Националната стратегия за ОСП да бъде включена като мярка „Заплащане за екосистемна услуга опрашване“, която да се прилага на територията на цялата страна;
 Да има таван на плащанията за бенефициерите на брой пчелни семейства, като сумата за екосистемната услуга бъде 120.00 лв на пчелно семейство.
Несъмнено, а това признаха присъстващите специалисти и пчеларски деятели, докладът на нашия еврокомисар Мария Габриел имаше най-силен отзвук.
DSC 5752В рамките на около половин час тя набеляза основните приоритети и възможности за бъдещо развитие на българското пчеларство в тясна връзка с променените съвременни условия на развитие на обществото. Подчерта неща, които до този момент само подозирахме, че ще са важни. Днес те стават основа за развитието не само на отделния производител, но също така и на организациите, на свързаната с пчеларството администрация, на социалните контакти и възможности за телекомуникации. Неслучайно след завършването на нейното изказване избухнаха бурни аплодисменти, а след завършване на панела от програмата на симпозиума, тя дълго остана в плен на българските пчелари.

Прочетена 2111 пъти Последно променена в Петък, 03 Август 2018 13:43
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта