Медополен или перга?

Готов консервиран продукт с дълъг срок на съхранение

Горан Миленков
Медополенът е биологично активен продукт от цветните растения и жизнената дейност на пчелите за нуждите на рационалното и здравословно хранене. Той е физическа смес (тесто) от два съвместими за дълго съхранение и допълващи си качествата продукти от зрял течен пчелен мед и пресен пчелен прашец с протичане на млечнокисела ферментация при стайна температура. Основната цел на получаването му е съхранение за дълго време и използване от човека на
ЕСТЕСТВЕНИТЕ БИОЛОГИЧНО АКТИВНИТЕ СЪСТАВКИ НА ЦВЕТНИЯ ПРАШЕЦ

събран от пчелите. По качества цветният прашец е удивителен хранителен продукт, предоставян щедро от природата, събиран с охота от медоносните пчели, съдържа във всяко поленово зърно всичко необходимо за един бъдещ живот. Природата е предоставила на медоносната пчела всичко необходимо за съхранение на прашеца смесен с мед и естествена в процеса на ферментация, получена млечна киселина, като ведно с условията при които живее е преживяла повече от 150 милиона години. Прашецът, събран и напоен с ензими от пчелите, притъпкан и промазан с мед в килйките на пита, е готов консервиран продукт с дълъг срок на съхранение, наречен перга с качества на биогенна храна. Консервиращия реактив в получената смес от мед и прашец, е млечната киселина, която произвеждат млечнокиселите бактерии при ферментация на въглехидратите. Тя спира развитието на патогенните бактерии в продуктите и значително увеличават срока им на годност. Всъщност, консервирането на прашеца се състои основно в органичното участие на пчелите по събиране на прашец, насищането му с ензими, овалване на прашецови топчета за донасяне в гнездото, което го прави полуготов продукт за консервиране в смес с мед. В гнездото тези прашецови топчета носещи ензимна закваска се консервират само с физическото усилие на пчелите с приъпкването му в килйките и заливане с мед, който създава анаеробни условия и среда необходима за протичане на млечнокисела ферментация. Това е основание ако тези прашецови топчета ги отнемем с прашецоуловител преди внасянето им в килйките, смесим с мед и създадем същите условия и среда вън от гнездото да получим продукт медополен с подобни качества на перга, получена от пчелите във восъчните килйки. Пчелите са се погрижили и внесли всичко необходимо за протичане на млечнокиселата ферментация. Изобретателската стъпка за получаване на медополен се състои само в изземване функциите на пчелите по физическото дообработване на прашецовите топчета извън гнездото им до подобен на пергата продукт медополен, с максимално запазване на биологично активните съставки на прашеца и меда без допълнителна обработка, термична, химична, сушене и без добавка на консерванти. Той притежава високи хранителни стойности и усвоимост с приятен вкус- флорален, сладко-кисел, леко горчив.
Прашец се добива по хуманен и ефективен начин с прашецоуловители, поставени на входа на кошера. Чрез тях донесените от пчелите прашецови топчета се отнемат и падат в спецално монтирано чекмеже, от където в края на деня се изземват и смесват с мед, за получаване на медополен. Отнетият пресен прашец, количествено се дозира със зрял течен пчелен мед в определено съотношение, най-добро 80% на 20% мед и омесва (хомогенизира) в машини за тестени изделия. Полученото медополеново тесто се разфасова в стъклени опаковки и промазва с мед. Това е готов хранителен продукт и със съхраняването му във времето при стайна температура зрее, при което биоактивните му съставки се превръщтат в биогенни за около 40 дни (доказано лабораторно), а консистенцията му леко се втвърдява. Медополенът зрее благодарение на хигроскопичното свойство на прашеца при заливане с мед, зърната му да поемат определено количество вода, набъбват и пропукват целулозената обвивка на клетките си, при което съдържанието им става достъпно за ферментите, внесени от пчелите в меда и прашеца за протичане на процеси на разграждане, синтез и многократно увеличаване усвояемостта и хранителните му стойности. Всъщност, съставките в медополена се превръщат в просто устроени, изгрдени от прости химически взаимоотношения -комплекси, не обработени, взети директно от природата.
ОРГАНИЗЪМЪТ НЕ ОТДЕЛЯ ЕНЕРГИЯ ЗА ТЯХНОТО ХРАНОСМИЛАНЕ
напротив те са носители на директна енергия за него. Нормалнo млечнокиселата ферментация протича при стайна температура от 20°С до 30°С като по-ниската забавя, а по-високата ускорява процесите. Бактериите загиват при температура над 40°С. Ферментацията на тестото от мед и прашец е сложен биохимичен процес, в който при достигане на рН около 4.2 – 4.0 се размножават само определени специфични, природно селектирани млечнокисели бактерии. От pH 4.0 размножаването им затихва и при pH 3.0 се прекратява. Параметър за зрял медополен с водно съдържание до 20% и захари до 30%. По научни данни след достигане на рН 3.0, което може да продължи около 10-17 години, млечнокиселата ферментация се прекратява и спира отделянето на млечна киселина и водороден прекис, при което пергата и съответно медополена се превръщат в „мъртва маса”. С това започва разпад - деградация на полезни съставки, развитие на патогени и продукта става негоден.
(Следва)

Прочетена 3779 пъти
Оценете
(3 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта