Зазимяването - навреме и без пропуски

ВРЕДИТЕЛИТЕ
Осите в този период на съществуване на пчелните семейства, са основен фактор за нарушаване на стабилността на пчелния живот. Подвижни, по-устойчиви на захлажданията, агресивни и почти неуязвими за пчелното жило, те създават многобройни проблеми за пчеларите и техните пчелни семейства. Тази година октомври се характеризира със слънчеви дни, но и много ниски нощни температури. Това определено подпомага активната жизнена дейност на всички видове оси, стършели и други вредители. През повечето време на сметлата част на деня те са активни, за разлика от медоносните пчели, проявяват агресивност, навлизат в кошерите и отнемат от храната на пчелите. В много случаи те могат да предизвикат унищожение на по-слабо и неорганизирано пчелно семейство, каквито са повечето късни отводки.
Освен това техният пример на кражба и нападение над пчелите е заразителен и за други насекоми, включително и за пчелите от други кошери - търтовъчни, осиротели, просто с по-агресивна нагласа. Борбата с осите е трудна и дори невъзможна, въпреки десетките пчеларски прийоми за създаване на капани, директно унищожение или отравяне.
Друга предстояща напаст са мишките, търсещи зимно легло над кълбото с пчели. За тази цел са т.н. мишепредпазители - поставяйте ги своевременно. В началото на зимата мишките също могат да оставят семейства без майката, да унищожат стотици пчели, а дори безпокойството на пчелите е проблем и прави зимуването по-трудно.
Обърнете внимание на тези вредители и своевременно ограничете достъпа им до кошерите с по-слаби пчелни семейства, за да не допуснете семейства без майка или без храна за пчелите в зимните месеци.
ЗДРАВНА ПРОФИЛАКТИКА
По това време на есенно-зимната подготовка на пчелите основният метод е използването на оксалова киселина в различни варианти - накапване, пулверизиране, изпаряване, ползване на захарни разтвори и др. При всички обаче изискването е едно - да няма открито пило, което силно се влияе от въздействието на киселината, както и концентрацията на разтворите да е според предписанията.
ХРАНАТА
При добре подготвените за зимуване семейства храната трябва да е близо до кълбото, а не в крайните пити. Ето защо при подхранванията през август-септември и по-късно трябва да са направени необходимите размествание на питите в кошера. Ако е необходимо дори сега - през октомври, все още може да се извърши това. Ограничаването на входа, добрата вентилация и влажност около кълбото на пчелите, са важен фактор за успешното презимуване.

Прочетена 5589 пъти
Оценете
(2 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    пчелар Понеделник, 29 Октомври 2018 16:03

    Какво стана с тоя де мини мис? Нисък добив съчетан с ниски изкупни цени какво искате повече ? Не се издържа цяла зима ще трябва да храним ,само говорите а на практика нищо не ни давате миналата година направо се подиграхте с нас 4,70 на семейство. а уж ни пука за пчелите.Сигурно ни се присмивате зад гърба мислите ни за глупаци.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта