Призът "Пчелар N1 на България" получи Румен Балински от Плевен

За 2018 година отличието "Пчелар №1 на България" отива в Плевен. От семейната традиция към професионалното израстване в бизнеса. Отличието му беше връчено в националния пресклуб на БТА от носителя на миналогодишната награда Димо Йорданов от Варна. Балински благодари за признанието. Инициативата на в-к „Пчела и кошер”. 

На върха на пчеларската гилдия за тази година се изкачи пчеларска фамилия Балински. Още името на тази фамилия идва да подскаже, че родовите корени са вплели по различен начин в годините пчелния мед и труда на пчелите (на турски "бал" означава пчелен мед). Най-известнит пчелар от семейството е Румен Балински - познат на всички български пчелари като вдъхновител и организатор на най-голямото българско пчеларско изложение-договаряне "Пчеларство Плевен". До него застават съпругата му Петя и двамата сина Драгомир и Теодор. Следват техните съпруги - съответно Александра и децата Даниел, Яна и Филип и Сара - Ели и Борис. Дълга и силна родствена връзка осигуряваща "тила" на пчеларска къща Балински.
Над 700 кошера общо се стопанисват от плевенската фамилия пчелари, а в базата в Тотлебен с помощта на членовете на семействата им се извличат до 20 тона пчелен мед и се обработват всичките пити, корпуси и магазини. Там се разфасова и количеството предназначено за директни продажби, което хич не е за пренебрегване. По-голямата част от меда се продава на фирми за по-нататъшна преработка. Повечето от кошерите са 10 рамкови Дадан-Блат, а имат и многокорпусни Лангстрот-Рут на 9 рамки. Надлежно са маркирани с всички видове означения, включително и жълтите табелки. Основната паша в региона е акация, ливадна медоносна растителност, малко слънчоглед.
Производствената база разполага с няколко големи центрофуги - 2 по 42 рамки, една за 30 рамки. притежават и вани за разпечатване, машина за пълнене и разфасоване на различни по обем опаковки, сушилня и веялка за цветен пчелен прашец.

В няколко сервизни сгради са разположени помещения за съхраняване на кошерния инвентар, за извличане и преработка на пчелните прадукти, за складиране на готовата продукция. Всичко това на фона на цветни алеи и градини в двата имота, в които е разположена всъщност „Пчеларска къща Балински“.
Ако някой запита дали пчелари Балински имат нещо общо с образованието в сектор пчеларство, даваме някои любопитни подробности:
Румен Балински е дипломиран ветеринарен специалист, ръководил в продължение на години пчеларското предприятие в Плевен, до самото му закриване. Организира няколко пчеларски изложения на национално ниво до създаването на „Пчеларство Плевен“ през 2003 г;
Теодор е дипломиран магистър зооинженер, завършил и курс по изкуствено осеменяване на пчелни майки в Полша;
Собствените нужди на пчелините, които вече са 7 от пчелни майки се осигуряват чрез компетентността на Александра и Сара, които имат завършено обучение по придаване на личинки в собствени отглеждачи.
Семейната база в Тотлебен всяка година е място за обучение по различни мерки от ПРСР, както и обект за обмен на опит и представяне на нови технологии в пчеларството.
На-голям актив в обществената дейност на Балински има Румен. На повечето български пчлари той е познат като организаторът на плевенското изложение. От 2003 година до днес, вече 19 година той кани, организира, ръководи и реализира най-успешното българско пчеларско изложение.
ПЛАНОВЕТЕ ЗА БЪДЕЩЕТО
Изхождайки от бързопроменящата се ситуация в България в сектор пчеларство, както и от настъпилите климатични промени в пчеларска къща Балински гонят няколко основни цели:
 подобряване на материалната база - помещения, транспортни средства, пчеларска техника;
 развиване на директните продажби чрез собствена марка, маркетинг и стил в предлагането на пчелните продукти;
 опитът в семейната ферма да бъде продължен в направлението за организация на производители от региона, като най-добър начин за ефективно производство и реализация на продукцията.

Прочетена 18633 пъти
Оценете
(9 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.