Според пчелари от Търговищко половината произведен мед от миналата година стои непродаден

Половината произведен мед от миналата година у нас стои непродаден по складовете, а имахме много ниски добиви, коментира в празничния ден пред БТА Елена Стоилова, председател на Общинския браншови пчеларски съюз "Нектар" в Търговище.
За пчеларите от региона 10 февруари започна със света литургия в църквата в областния град на която бе осветен мед.
Пчеларите от Търговище и региона изпращат недобра година. " Имахме много загуби на летяща пчела от третиране. Не се отразиха добре на добивите и дъждовната пролет, а след това и сушата през лятото. Реализирахме много ниски добиви, за съжаление, както и през предходната 2017 г.", коментира Стоилова.
По думите й все още е рано да се правят прогнози за тази година. " Искам да видя как ще излезем от зимата. Март е коварен месец за пчелите и за нас като стопани", каза още Стоилова.
Председателят на Пчеларския съюз в общината съобщи още, че на 12 февруари Търговище ще е домакин на лекция, свързана с болестта вароатоза. 
Общинският браншови пчеларски съюз "Нектар" членуват около 40-50 души, но производителите на мед и пчелни продукти в областта са над 150, отчете в деня на св. Харалампий - покровител на пчеларите Елена Стоилова. Тя е категорична, че колкото и трудно да е на стопаните, пчеларството е занимание, което изисква любов към пчелите, отдаване и веднъж захванал се човек, трудно се отказва.

Прочетена 1235 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта