Намеса, но умна

Борбата с вароатозата има много тънкости и подходи за решаване

Доц. д-р Боян Първулов
И тази пролет, в нашата страна, измряха хиляди пчелни семейства, поради ниската пчеларска култура на пчеларите. Вече над 40 години говорим и пишем за едно особено тежко икономическо заболяване на пчелните семейства, наречено вароатоза. Причината е, че повечето пчелари са учили пчеларството от дядо си или от по-стари пчелари, които не обичат да четат и мислят, че всичко им е известно. В това е цялата беда. Пчеларската наука постоянно се развива и обогатява. Това което вчера е било истина днес вече е остаряло. Трябва постоянно да се следят новостите в пчеларската наука.
Пчелното семейство има нужда от човека най-вече за борба с вароатозата. Иначе човекът със своята постоянна намеса в живота им, само ги обърква. Прекомерната химизация на живота днес и откъсването ни от природата, нанасят непоправима вреда на пчелите. Не случайно днес сме свидетели на изчезването и драстично намаляване на пчелната популация в световен мащаб.
В борбата с вароатозата пчелните семейства се нуждаят единствено от отстраняване на кърлежите, които са в гнездата им, което в настоящият момент е единствено в ръцете на пчеларите. За тази цел е необходимо да се знае по кое време трябва да стане третирането срещу кърлежа и с какви противопаразитни средства.
Това са двата основни въпроса, които много пчелари им е трудно да проумеят
- Третирането трябва да се извършва в момента на изгонването на търтеите от пчелите от кошерите, това е при привършване на активната паша, което е около края на месец юли. Защото над 90 % от развитието на кърлежа става върху търтеевите ларви.
Ликвидирането на кърлежа трябва да става именно в този момент, защото формирането на белтъчно мастното тяло в пчелите става през месец август. Това тяло е тяхната енергия през тежките зимни месеци, както тлъстината при мечката. От неговата големина и качество зависи зимната енергия и устойчивост на пчелите.
- С какви противопаразитни средства трябва да се третират пчелните семейства?
В края на юли трябва да убием намиращите се в гнездото кърлежи. Това се постига само с инсектицидни (убиващи кърлежите) противопаразитни средства, а това са: перицин, байварол, варотом, варостоп и други препарати. В случая репелентите (изгонващите кърлежа) препарати не вършат никаква работа, пчелите ги изгонват от това семейство, кърлежите отиват в другото. Днес на пазара се появиха много препарати и трябва да се преценява внимателно с какво и как да се третира. Трябва да се внимава препарата с който се третират семействата, какво действие оказва върху кърлежа.
НЕ БИВА ПЧЕЛАРИТЕ ДА СЕ УВЛИЧАТ В РАЗЛИЧНИТЕ БИЛКОВИ ПРОДУКТИ
Те не са излишни, но да се разчита само на тях е престъпно. Билките трудно се дозират и ефектът им е много често съмнителен. Според наредбата за борба с вароатозата, когато се третират пчелните семейства в даден район, трябва всички пчелари да го правят едновременно.
Мравчената и оксаловата киселина, амитразата и други препарати също убиват кърлежите, но за кратък период от време, докато се намират в гнездото. Пчелите обаче не търпят присъствието на тези препарати в гнездото си и го вентилират, изхвърлят ги навън за кратък период от време, а какво става с кърлежите които излизат от килийките след вентилирането на препаратите и очистването на гнездото от тях? Те остават живи и продължават своето патогенно (вредно) действие. Затова много важно е да се подберат препарати, които продължават своето действие 25-35 дни. Такива, които остават в гнездото и действат по-дълго време. Това са: перицин, байварол, варотом, варостоп и други подобни инсектициди.
Трябва да се знае, че прекомерната намеса на човека в живота на пчелите само им пречи. На пчелите им трябва природна храна - нектар и цветен прашец, а всичко останало не им е от полза. В днешния свят около нас всичко е химия.
ОСТАВЕТЕ ПЧЕЛИТЕ НА ПРИРОДНА ХРАНА, ПРИ КАКВАТО СА ЖИВЕЛИ МИЛИОНИ ГОДИНИ
Пчелите са единствените същества, които с педантична упоритост посещават всяко цветче и донасят в кошера плода от фотосинтезата в зелените части на растенията, които са участвали във формирането ни като биологична единица. Бавната еволюция при пчелите изисква за тяхната промяна и продължителен период на приспособяване. Както казва Ерко, за промяната им са необходими няколко стотици хиляди години.

Прочетена 6409 пъти
Оценете
(3 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта