Можем ли все още да се гордеем с качеството на българските пчелни медове

Доц. д-р Боян Първулов
Пиша отново тази статия, не за тези, които не искат да разберат, а за тези, които не могат да проумеят, коя е разликата между нектарния и произвеждания с много захар мед.
Днес в световното пчеларство се използва много индустриална захар (захароза). Трябва да се прави разлика между фабричната захар (захароза) и захарозата в нектара, събиран от пчелите.
ВЪВ ФАБРИЧНАТА ЗАХАРОЗА
Витамините, микроелементите и другите биологично активни вещества са утаени с калциев карбонат и е получена пречистена (рафинирана) кристална захар
За подобряване на вкусовите качества на различните хранителни стоки. Фабричната захар е производна на цвеклото и захарната тръстика, които никога не са участвали в храната на пчелите, в тяхното многомилионно годишно съществуване.
Пчелите се много по-стари от животните и хората и са се приспособили да използват за живеенето си растенията, като поемат от тях: нектар, прашец, прополис и закрила в хралупите им.
Медът, приготвян от нектара е богат на прости и по-сложни вещества, като захари, витамини, мазнини, микроелементи и стотица други, плод на самите растения, продукти, които оказват положително влияние върху развитието на човека и другите организми.
Най-голямото качество на пчелният
МЕД СА ПРОСТИТЕ ЗАХАРИ И ПРИРОДНИ ВЕЩЕСТВА В ТЯХ
Тези, които могат да преминават директно в клетките както на самия човек, така и на онези малки пчелни ларви, които нямат никакви жлези и други системи за разграждане на по-сложните и неусвоими от организма им вещества. Пчелите ги преработват чрез своите жлези и отделяни сокове. Анна Маруцио преди около 80 години доказа, че това е най-трудната и изтощителна дейност, за пчелите, която съкращава живота им до 35-40 дни през лятото. Есенните пчели, които не хранят ларви и не преработват сложните захари, живеят до 200 дни.
Кристалната захар, която е пречистена от всички други вещества освен глюкоза и фруктоза, е добра енергийна храна, но не като фабрична захароза, а като прости захари (глюкоза и фруктоза).
Тези прости захари могат да се използват и в пчеларството за изхранване на
ПЧЕЛИТЕ, НО НЕ И ЗА ПРАВЕНЕ НА МЕД
Нектарът съдържа много вещества (над 400), които влизат в нектарния мед и го правят незаменима храна за пчелите и човека. Веществата в пчелните продукти играят много важна роля и в живота на човека. С тях той е живял десетки хиляди години в своето историческо развитие. Затова съотношението на микроелементите в меда и човешката кръв са почти еднакви, витамините от нектарния мед се усвояват много по-бързо и лесно от организма на човека в сравнение с фабрично приготвените. Затова според акад. Артемьев, нектарният мед единствено се усвоява на 100 %, от организма на човека, в сравнение с всички останали храни и то без участие на организма.
БЪЛГАРИЯ Е ЗЕМЯ ЦЕЛУНАТА ОТ ГОСПОД
Ние имаме едни от най-добрите билки, след Непал и сме на първо място в Европа по износ на билки и четвърти в света. Защо българските пчелари не използват това природно богатство и не утвърдим в Европа ненадминатия нектарен български пчелен мед вместо да го разваляме с фабрична захар? За да спечелим някой лев повече? Трудно е да се разбере, като печелим нещо, колко и какво губим?
Евросъюзът дава допълнително пари на биологичните пчелари, за да компенсира добивите на чист нектарен пчелен мед, но у нас никой не контролира лабораторно качеството на готовия мед. Защо и докога?
Предлагам на пчеларите-носители на приза на годината (пчелар на годината на в-к „Пчела и кошер”), да поставят това качество на преден план и всички заедно да се помъчим да направим
Българските пчелари добри качественици, производители на нектарен пчелен мед с доказани натурални качества, защото той тогава е и най-лечебен.
Тогава и цената му ще се покачи и ще използваме по-пълно нашето богатство - билките, което малко народи го имат. Нека добивът на нектарен пчелен мед да бъде стремеж на всеки български пчелар!

Прочетена 3027 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта