Подготовка за зимата

Внимателното боравене с питите и чистотата около кошера гарантират, че няма да има нападения или кражби между пчелите

В бързината на есенните прегледи не трябва да се допускат нападения

Дойде времето за активни действия вътре в кошера. Едновременно с прегледа на семйството за състоянието на пчелите и майката, трябва сериозно внимание да се обърне на разположението на питите и количеството и качеството на хранителните запаси. Опитните пчелари в това време правят разместване без много да дразнят семействата, но с решителност и компетентност. По-важно е да се осигури храната и подреди гнездото, отколкото да попречиш за няколко часа на нормалната работа на пчелите. Например:
- да се изнесат от гнездото некачествени и маломедни пити; да се спазват правилата за наличие на меден венец, който ще спасява пчелите в силните студове;
- да се обърне внимание на дарвения кошер, като къща на пчелите, която трябва да устои на зимните ветрове и влага;
- да се ограничат входовете, заедно с поставяне на мишипредпазители, където това се налага;
- когато е необходимо да се извършва отваряне на кошерите и преглед на семействата, с особено внимание да се следи за оставени пити, за да ен се предизвиква кражба или недай си боже нападение между пчелите! Това може да се случи и се случва в топлите късни есенни дни. Как се предотвратяват тези кражби или нападения е отделна тема, която ще разгледаме в някой от следващите броеве;
- важно за много пчелари, току що възстановили загубите си от предната зима с нови отводки с млади майки е да осигурят пълноценни запаси от храна и прашец в семейството. Докато за въглехидратните запаси има много варианти, за прашеца това е по-сложно. Има проблеми със заместителите и добрите практики изискват много внимателен подход. Вижте съседната статия от Йово Кантар за прашеца, където има много верни констатации.
- наближава времето за третиране с оксалова киселина за тези, които го правят. Използвайте ясните инструкции на водещите фирми, защото импровизациите или бързането могат да ни изиграят лоша шега.
Да не забравяме – в средата на есента , но по-близо до зимата сме!
(ПиК)

Прочетена 6958 пъти
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта