Пловдивски пчелари подкрепят инициативата за забраняване използването на пестициди

Пловдивските пчелари ще подкрепят европейската инициатива да бъдат забранени пестицидите, които убиват пчелите. Това заяви председателят на Общинско пчеларско сдружение „Акация 1899“ в Пловдив Николай Гайдов.
Необходими са 15 000 подписа, за да се забрани използването на отровните пестициди не само у нас, но и в Европа. По думите на председателя на Гайдов пчеларите и в община Пловдив, и в областта подкрепят инициативата.

Гайдов припомни, че на местна земя пчеларите искат промяна в Наредба 13, която разрешава пръсканията с пестициди. Производителите на мед искат спиране на пръсканията по време на цъфтеж, засилен контрол въобще над тези пръскания. И промените са в ход.
„В момента очакваме промяна в наша полза“, кментира Гайдов и подчерта, че работна група, в която има и пчелари са договорили искания засилен контрол. „Вече има основания да сме доволни от тази работна група, защото има решение от догодина по време на тези месеци, когато има пръскания, да има дежурни от отдел „Растителна защита“, уточни председателят на "Акация 1899" в Пловдив.
Именно от "Растителна защита" към Агенцията по храните се контролират самолетните пръскания с пестициди. Към момента се осигуряват по 4 души в област, които не достигат, за да осъществяват адекватни проверки и контрол над земеделците. Така всеки земеделец в общините на дадена област прави каквото иска.

Прочетена 2379 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта