Трябваше да вадим мед, ама...

Трудна пчеларска година. Неочаквани обрати в природата и пчелните семейства. Пазарът на пчелен мед замира

Почти няма оптимистични нотки в идващата информация от страната. Навсякъде пчелните семейства изпитват затруднения поради влажтното и с повсеместни превалявания време. Колкото и да съберат пчелите, не успяват да дочакат узряването на меда, не запечатват и свалят в плодника. Пчелите редовно изхвърлят ларви, гонят търтеи – просто недоимък и неизвестност в краткосрочен план...
Реколтата от пчелен мед е пред компрометиране, количествата ще са малко и вероятно цените ще се вдигнат. Един от най-ценените пчелни медове – този от акацията е в изключително малки количества и това създава проблеми за редовните купувачи. Това важи за страната и чужбина.
Вместо да коментираме как тече кехлибарената течност, отчитаме бездействие и отчаяние!

Прочетена 6027 пъти
Оценете
(0 гласа)

2 Responses Found

  • Връзка на коментара
    Пчелар Събота, 05 Юли 2014 19:07

    ОТНОСНО СПЕКОЛАЦИИТЕ С ИЗКУПНИТЕ ЦЕНИ НА МЕДА Днес ми предложиха 4,50 за букет и 6лв за акация. Обаче мед няма !Ще има само слънчоглед друго всичко е провалено масово така,че добива ще е 20-30% от добива в предходни години. Сега е момента да искаме нормални изкупни цени.Между другото масово ме търсят търговци от пазарите и предлагат 6лв на 1кг в тенекия по 25кг също така тая година много хора искат да си вземат по 25, 30кг пак по 6лв така,че тая година мисля че ако извадим ще го продадем много лесно и изгодно.

  • Връзка на коментара
    Пчелар Понеделник, 30 Юни 2014 11:43

    ДО пчеларските организации!Вземете и помислете за някаква национална помощ за пчелините ,че както е тръгнало тая година остави ,че няма да извадим стоков мед а ще се наложи да купуваме храна за зимата по 16,20кг на семейство.Който има средства от друга деиност ще се спаси но които няма пари пчелите му ги очаква гладна смърт.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта