×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

ПЧЕЛИНИ НА ОБЩ ИМОТ СЕ РЕГИСТРИРАТ ОТ ВСЕКИ СОБСТВЕНИК

ВЪПРОС: Аз и брат ми притежаваме в съсобственост наследствен имот, който е неделим. И двамата с брат ми отглеждаме пчели. Брат ми е регистрирал своите пчелини, а аз не съм. От ветеринарната служба ми казаха, че щом брат ми е регистрирал неговите пчелини на този имот, няма нужда от нова регистрация на мое име.
Трябва ли да регистрирам моите пчелини?
Спас Благоев, с.Богданец, обл.Софийска
ОТГОВОР: Независимо от това, че братът на читателя е регистрирал своите пчелини, читателят също трябва да регистрира неговите пчелини. Това е така, защото съгласно чл. 8, ал. 1 от Закона за пчеларството в кметствата се води регистър на пчелините, включително на пчелните семейства, а не на имотите, върху които са разположени пчелините. В регистъра,  разбира се, има данни и за имотите, но не това е определящо за данните, които съдържат този вид регистри.
Собствениците на пчелни семейства в 15-дневен срок от тяхното придобиване подават заявление за регистрация до съответното кметство. Читателят сигурно е пропуснал този срок, но това не пречи неговите пчелини да бъдат регистрирани. Срокът е инструктивен. За извършване на регистрацията не се заплаща такса.
Регистрацията обхваща: данни за собственика на пчелните семейства; регистрационен номер на пчелина; адрес на пчелина; брой на отглежданите пчелни семейства; брой на новозакупените,  на продадените, на новосъздадените и на зазимените пчелни семейства. Собственикът заявява за вписване в регистъра промени в горните данни в 15-дневен срок от настъпването им.
Кметствата изпращат информация за регистрираните пчелни семейства в областните дирекции “Земеделие” и Българската агенция по безопасност на храните.

РУБРИКАТА СЕ ВОДИ ОТ АДВОКАТ ВИОЛЕТА АНДРЕЙЧИНА

Прочетена 5457 пъти
Оценете
(0 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Георгиева Вторник, 26 Май 2015 14:15

    Има ли ограничение за броя на пчелните семейства в населени места? И в какво се изразява правото на ползване от страна на държавата за пчелини с над 10 кошера?

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта