Една пчеларска беда броди в Европа и у нас

Без свита пчелната майка е силно уязвима и дори безполезна

Производството на пчелни майки, отводки и пакети пчели е под заплаха

Преди около 15 години една малка книжка с автор Жил Фер, французин, пчелар – специалист, майкопроизводител се появи и у нас под заглавие „Производство на пчелни майки, отводки и пакети пчели”. Похвално е да се разпространява добрият опит, но големият въпрос е дали в книжката всичко е добро?
В България тази книжка масово се разпространи, беше създадена Национална развъдна асоциация по пчеларство и постепенно се започна създаването на специализирани майкопроизводни пчелини. Както се казва нещата тръгнаха в добра посока.
Полезна ли беше тази книжка?
В общи линии да. Описан беше добрият опит на автора и тя стана като настолна книга на пчеларите, посветили се на тази дейност. Производството на пчелни майки растеше всяка година, потребителите на майки ги закупуваха, но когато дойде времето да се оцени как работят купените майки, се започна със съмнения и недомлъвки. Наблюдавайки тези процеси председателят на асоциацията доц. Пламен Петров след време (едва 2007 г) излезе с голяма статия във в. „Пчела и кошер” под заглавие „Качеството на нашите майки не е по-лошо от тия в другите страни”. Това беше една тъжна изповед. Защото какво значи нашите майки да не са по-лоши.Има ли количествена и качествена мярка за лошо и по-лошо и колко са по-лоши в другите страни?. Това беше през 2007 г. Вече близо 8 години не се прави нищо за подобряване на качеството.
Това безспорно е беда
Пчелините под контрол на асоциацията станаха 30, после 50 и повече. Държавната помощ се даваше всяка година. По отчет за 2013 г са произведени 65 000 майки, а за настоящата 2014 г може ще надминат 100 000 бр. и пак при същото качество. Повтарям пак и пак – това е беда!
Без съмнение това означава, че бедата броди и в другите страни. Защо не може да се преодолее това състояние на безизходица?
Моят пчеларски опит е 63 години, а с производство на майки се занимавам от 52 години.Имам самочувствие, че добре съм разгадал пчелите, но след тази емблематична статия на доц. Петров от 2007 г, увиснах в безтегловност – значи лошото качество е еднакво съпоставимо и няма изход.
Майките, които аз произвеждах бяха много добри, направо отлични, но аз не използвах никакви клетки – просто пренасях за 5 минути маточниците на 14 ден в подготвени семейства – не се прекъсваше контакта с пчелите, т.е. правех това, което е същностно – да са винаги в пчелното семейство.
За да се убедя, че изолацията на маточниците е грешна, реших да си направя такива клетки по препоръката от книгата. Направих си инкубатор и... при мен се получиха същите неудачи – майките се оказаха със слаба яйценосна дейност.
Значи изолацията е вредна!
Още същото лято реших да направя втори експеримент с т.н. „комбинирана клетка” с възможност за влизане на 8-10 пчели и обгрижване на маточника. Заложих и произведох 15 отлични маточник, които разпределих на 3 групи по 5 маточника. Първата петица изолирах в инкубатора, втората в единични клетки поставих в осиротеяло семейство, третата в комбинирани клетки в отглеждача. Това направих за всички маточници 4 дни преди излюпването. Всички бяха при добри условия. Най-късно се излюпиха в инкубатора – с разлика от 6 часа. Придадох майките на 15 еднакво силни осиротени семейства.
Какво се получи през първата година?
Най-добре се развиха кошерите от групата на комбинираните клетки. С две подменени от групата на единичните клетки. От първата петорка в инкубатора до есента останаха 2 майки.
Резултатът от втората година?
Майките от комбинираните клетки работиха добре през годината, във втората група останаха две майки, но със слаба продуктивност. В третата група всички майки бяха подменени, а семействата останаха слаби.
Това са фактите от експеримента, а когато фактите говорят и боговете мълчат.
А загубите за пчеларите кой ще компенсира? В този случай не може да не се търси отговорност. А можеше да се спестят загубите от последните три години, защото снимката на комбинираната клетка беше поместена в книгата, която издадохме с проф. Ненчев. С това се целеше да се създаде организация за преминаване към новата технология.
Бедата трябваше да отстъпи, но не се получи!
Уважаеми производители на пчелни майки. Пчелите работят безупречно, когато ние не се отнасяме небрежно и безотговорно. Време е да не довеждаме майките в стрес, особено през последните три дни на какавидния период.. Тогава се извършват много бързи и много значими метаморфозни преобразувания и от това зависи майките да работят дори три и повече години при добри резултати, а това означава безпогрешно да се внедряват комбинираните клетки.
Тогава бедата ще отстъпи пред производството на пчелни майки.
Още нещо – когато много години се произвеждат увредени майки под стрес по време на формирането на вътрешните органи е възможно да ни връхлети и друга беда – намаляване на силния размножителен инстинкт на майката и дори да се отиде към неговото изчезване.
Това че е така в Европа, нека не ни успокоява!

Михаил Патерков, пчеларско сдружение „Закрила”, гр. Мъглиж

Прочетена 13679 пъти
Оценете
(7 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта