Сухото земеделие и неговите възможности

В момента, развитието на технологиите, свързани с модифицирането на културите, използването на нови торове и увеличеното механизиране на процесите при хидропонните култури, все по-голямо значение придобиват ресурсите, изразходвани за отглеждането на тези култури.
В региони, в които естествените валежи са минимални, за да се сведе до минимум работата, свързана с напояването се използва технология позволяваща максимално използване на предимствата на съществуващите почвени типове.

От факторите, които утежняват положението с влажността на почвата, може да бъдат отделени няколко основни, които причиняват най-голямо изсушаване и с които, като правило на първо място се води борба.

В засушливи райони с ограничено количество валежи, тяхната неравномерност през сезона придобива все по-важно значение.
Вторият фактор се явява неравномерната структура на почвата, в резултат на което част от реколтата остава без необходимите минимални количества влага. Така че освен колебания по време на сезона, възможни са и сухи периоди, които изискват по-големи количества влага за последващо запълване на почвата, която с напояването не достига веднага до корените.
Водата, съдържаща се във фуражните растения е минимална и животните ползващи я за паша не я получават в достатъчно количество. При липса на естествени водоеми се появява необходимостта тя да се доставя за сметка на поилки или басейни.
Прилагане на модифицирани култури, специално отглеждани за тези условия, дава възможност за по-високи добиви, но това често може да доведе до промяна в свойствата на почвата и за следващия сезон се изисква да се обърне специално внимание на състава й.

Прочетена 5311 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта