Европейска мисия ще извърши проверка на мерките, които прилагаме срещу африканската чума по свинете, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов. По думите му на територията на област Добрич няма регистрирани нови случаи, като цяло - няма такива и в страната за последната седмица, с изключение на един - на територията на област Видин.
Не така е обаче в северната ни съседка Румъния, където за последната седмица има обявени в европейската система нови 17 случая на АЧС, някои от които в стари територии - места, където миналата година и по-рано тази година, са били регистрирани случаи на заболяването поясни д-р Каменов. Той информира, че се поставя фокус върху промишленото свиневъдство. "Извършваме проверки на всеки 10 дни в комплексите, проверяваме дали пращат проби регулярно. Продължава и дежурството в кланиците. В края на месеца в България ще бъде извършена проверка от европейски експерти", каза д-р Каменов по време на редовно заседание на Областната епизоотична комисия, което се състоя днес.
Областният управител Красимир Кирилов се обърна към общините и представителите на институции, членове на Комисията, да уведомяват своевременно ОДБХ за планирани и провеждани събори, състезания и други подобни мероприятия, както и да се спазват стриктно мерките за биосигурност.
По отношение на обезщетенията на частните стопани, директорът на ОДБХ Добрич уточни, че остава да се плати на стопаните в Община Генерал Тошево и добави, че МЗХГ осигурява по 50 лв. за всяко отстреляно и по 150 лв. за намерено мъртво диво прасе, от което е взета и изпратена проба за изследване и е загробено по надлежния ред.

Втора-трета година гроздоберът започва по-рано заради климатичните промени и това е една от причините за възникналите затруднения в кампанията в Силистренско. Тази любопитна подробност съобщи ръководителят на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, който заедно със заместник-министъра на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов имаше среща с производители на грозде и вино от Силистренско.
Двамата поставиха акцент от необходимостта от създаването на групи и организации на производителите. "Когато земеделските стопани не са обединени, нито имат възможност да преговарят за добра цена, нито имат наличните количества, така че сами да управляват пазара. Това е една от мерките. Отделно е възможно едно прелокализиране на пазара. В момента всички стопани очакват винпромите да дойдат да изкупят гроздето. Възможно е да се предприемат и други мерки, да започнат те по-малки количества в страната да предлагат, където няма такова голямо предлагане, за да вземат по-добра цена", препоръча заместник-министър Чавдар Маринов. Според Красимир Коев никъде в Европа не се субсидира килограм грозде. Това се случва единствено от взаимно-спомагателни фондове - организации, които са си направили самите лозари с винарите, обясни Коев и подчерта, че има възможност такава мярка с европейски средства да бъде включена в програмата на лозарите. "Но го има момента за частта, която да дадат от себе си", подчерта той.
"Искам да успокоя всички хора в региона, че гроздето ще бъде прибрано. Просто трябва повече информираност къде какви количества грозде има, за да могат винарските предприятия да се ориентират", каза Коев. Подчертано бе, че държавата и Министерството на земеделието, горите и храните и в частност Изпълнителната агенция по лозата и виното правят всичко възможно за разясняването на новите мерки, които ще се въведат от следващата година, които могат да компенсират подобни кризисни ситуации.

Вторник, 17 Септември 2019 09:46

Царевицата е новото черно злато

1000 щатски долара печалба от хектар от културата не е мираж, смята колоритният украйнец и е на път да го постигне

КОЙ Е ЛЕОНИД ЯКОВИШИН
Роден на 19 май 1939 г. в град Казатин, Украйна. Женен, с 2 деца. Бивш член на КПСС. Завършил е Уманският селскостопански университет (1956-1961), агроном. Кандидат на икономическите науки, дисертация на тема „Интензификация на картофопроизводството и основни пътища за повишаването на икономическата ефективност“. От 1961 г. работи като главен агроном в различни колхози. През 1995 г. основава стопанството «Земля и воля», г. Бобровица, Бобровицки район, Черниговска област.

Агрокомпания «Земля и Воля» обработва 320 000 декара земя в Черниговска област, Украйна. От тях на повече от 300 000 дка се отглежда изключително царевица. Както и в цял свят, така и в Украйна, монокултурното земеделие е изключение от правилата и има много противници. Намножаване на вредители, болести, изтощаване на почвата – критиките са много. Но собственикът на компанията Леонид Яковишин смята всички опоненти за теоритици, тъй като според него, лично той на практика е доказал ефективността на тази система.
Но не само това е интересното в нашия събеседник. Неговите арендатори получават най-високата рента в Украйна, той строи жилища за своите работници и съхранява поне една трета от реколтата в зърнохранилища за случаи на климатични и ценови катаклизми. И въпреки, че го отрича, изглежда, че в компанията си е построил мини копие на Съветския Съюз. За всичко това и за много други интересни и често парадоксални неща разказва Леонид Яковишин в интервю за водещо украйнско аграрно издание.
– Защо строите толкова много?
– Ние в Украйна, не сме готови за фермерство. Нямаме инфратруктура за фермери, както е например, в Америка. Фермерът е оставен на произвола на съдбата. Нямаме банкова система за развитие на фермерство. Земеделието трябва да е основано на субсидии – така е в цял свят, но не и у нас.
– Затова ли сте поели ролята на държавата във вашето стопанство?
– Държавата трябва да осигурява работа на хората. Фирмата не бива да плаща всичко. Но това е мой приоритет – искам моите работници да имат най-добрите условия и най-важното – да имат свое жилище. Над 300 квартири съм построил досега. А съществува и проблемът с остаряването на колектива, трябват млади кадри. А без да строя жилища, няма как да реша този проблем с кадрите. Схемата ми е проста – сключвате договор с мен, работите 15 години и къщата е ваша.
Построих и пътища. Защо? Никой не ме е карал. От безисходица! Защото държавата не го прави. Всяка година харча около 15 млн. щатски долара за строителство на къщи, пътища и други социални проекти.
L11 1– Известно е, че залагате само на царевицата. Не крие ли това огромни рискове – и ценови, и климатични?
– Пропътувах цял свят, за да търся оптимален модел за агробизнеса си. Изучавах как се създава стопанство, как се печелят пари. И ето какво разбрах. Млякото и месото са печеливши в Америка, в Украйна – не. Там всичко се субсидира, а у нас – не. Имах 47 000 свине. Когато видях, че икономика няма, събрах хората и им поставих задача – за 2 години да останат 1000 прасета. За да имаме за нашите столове, за работниците.
Млечно животновъдство? За какво ми е, след като носи само загуби. Да, кравите ни даваха по 6000 литра мляко на година, но печалба това не ни носеше. Продадох ги всичките.
Така си развързах ръцете. В процеса на търсенията ми разбрах, че в Украйна няма култура на отглеждане на царевица. Затова реших да заложа изключително на тази култура.
Царевицата е бъдещето. Цялото птицевъдство по света се държи на царевицата, а не на пшеницата. В Бразилия над 50 на сто от транспорта вече е на биоетанол, в САЩ – 24 на сто.
Запасите от нефт са на изчерпване, учените казват, че са останали количества само за 100 години. Какъв източник на енергия ще използваме тогава? Захарна тръстика и царевица! Царевицата е новите нефт и злато!
В Америка от царевицата се произвеждат 26 вида медицински препарати. Лъвската част от преработката на царевица е в Америка и Китай, само те са способни на това. Стойността на един завод е не по-малко от 600 млн. щатски долара.
– Получава се, че при вас царевицата е монокултура?
– Да, а монокултурното земеделие не се приема никъде по света, дори в Щатите прилагат сеитбооборот соя-царевица. А аз отглеждам изключително и само царевица. Всички ми казваха, че вярвам в утопия. А аз им казах да си погребат науката, че ще им докажа с резултати на практика.
Къде се крие тайната ни? Не прилагаме повърхностни почвообработки с минимални разходи! Това не ни е необходимо, спазваме добрите стари практики – трябва да има орен слой. Знаете ли колко органично вещество се получава, ако се наситнят стеблата на царевицата и се заорат!? 8 тона на хектар! И така ние торим всяка година. А в царевицата се съдържа цялата таблица на Менделеев. Цялата! Гарантираме развитието на абсолютно всички микроорганизми. На всеки 5 години правим агрохимически анализи на почвите ни в държавните лаборатории. Всеки път качеството им се подорява.
Но ние отидохме още по-далеч. Отказахме се от амониевата селитра, която беше основата на земеделието в СССР. Тя вкислява и унищожава почвата. Киселинността се повишава. Внасяме сух амоняк.
– Но това е доста опасно...
– Да, това е сложен въпрос. Амонякът се доставя в цистерни с налягане 22-23 атмосфери. Трябва много внимателно да се съхранява при такова налягане, защото ако експлоадира става страшно. Построихме специален терминал за съхраняване на амоняк на стойност 15 млн. щатски долара и осигурихме високо ниво на техниката на безопасност и охрана. В Америка това е повсеместна практика. Хората го внасят с противогаз и няма нищо страшно.
– Съществува мнение, че монокултурното земеделие неизбежно води да разцвет на болести и вредители...
– Ние болести нямаме. Но да започнем с това, че не всички хибриди издържат на нашите технологии. Работим основно с Pioneer. Те имат хибриди, които са много подходящи за завода ни за брашно. Обаче заводът не работи на пълна мощност, произвеждаме брашна, каши, царевично олио. Заводът ни носи около 3 млн. щатски долара чиста печалба.
– Привърженик сте на американския модел на земеделие, защо тогава не прилагате сеитбооборот на соя и царевица?
– И сега отглеждам соя на 10 000 дка и не знам какво да я правя. Таванът на добивите е 3 тона от хектар. Икономиката на соята не ми е интересна. Както и на пшеницата. Ще ви дам един пример. При сушенето на царевица винаги има начупване на зърното. Ние продаваме начупено царевично зърно за 153 щатски долара, а качествена пшеница за 163 щатски долара на тон.
Що се отнася до останалите култури, то освен соя отглеждаме и пшеница, ечемик, елда, слънчоглед за масло.

– Какви са разходите ви за отглеждане на 1 хектар царевица?
– $75. Тоест от царевицата печеля $125.
L11 2– Казахте, че от хектар получавате чиста печалба $848. Може ли да изброите съставките на този успех?
– $848 не е предел. Целта ми е да достигна 1000 долара. Ако говорим за съставките, то заводът за семена ми спестява около 3 млн. долара. Аз „раждам“ нови хибриди, а „родителите“ идват от Америка. Всички купуват семената за $170 на хектар, а на мен ми излизат около $100.
Разбира се, това означава добиви около 9-10 тона на ха. Но годините не си приличат. Миналата година за първи път преодоляхме прага от 320 000 тона общ сбор на зърно в компанията. Това е една от съставките.
Минимализиране на разходите. Построих железница до зърнохранилището. Тя ми струваше $5,5 млн, строих я година и половина. 7,3 км от хранилището през блато. Но икономията си струва! Да караш зърното 20 км или да натиснеш копче на пулта и вагоните да се товарят са две различни неща!
Торове. Купувам ги тогава, когато никой друг не го прави. Ако вземем същия този амоняк. Ако го купиш и докараш, то трябва веднага да го внесеш. Ставаш заложник на времето и цените. А аз не, тъй като си имам терминал за съхраняването му. Вече докарах амоняк преди 20 дни за цялата реколта 2020. Знаете ли колко спестих на тон? 179 щатски долара!
И още. Прибирам царевицата при влажност 20 %. Всички го правят при 39-40 %. А тогава трябва да харчат милиони гривни за газ за сушене. От 1 до 30 октомври трябва да съм приключил с жътвата. Имам 40 комбайна John Deere. Обнових целия машинен парк, сега най-старата ми машина е на 3 години. Всеки ден жънем по 10000 дка, отправяме за сушене и след това в хранилището. Капацитетът ми на сушене е до 12 000 тона в денонощие. Икономията от газ — до $1 млн.
Имаме собствен бензиновоз, цистерни, ремонтно депо, ремонтен завод. Цялата инфраструктура ми е готова. Но за това ми трябваха 30 години.
И най-важното. Това, което проваля много други. Имам запас от пари и зърно. И запасът от зърно е най-важен!
– Защо?
– Пазарът формира цената в зависимост от световното търсене и основно – от преходните запаси. В Украйна има запас от зърно само за 2 седмици. Такова нещо никой в света не би допуснал. В случай на суша в страната ни няма да има хляб. Това е кошмар. Никога няма да допусна такова нещо в моето стопанство. Имам и царевица, и слънчоглед, и елда. Работниците мелят брашно, пекат си хляб, правят си макарони. Никаква суша не ме плаши, защото моите хора са защитени.
В Украйна трябва да има винаги 4,5 млн. тона пшеница, за да има запас в случай на беда. Никой не е застрахован. А държавни зърнохранилища вече няма. Всичко се открадна.
– Как работи при вас системата на продажбите?
– Създал съм схема, при която минимум 35 на сто от получената продукция се съхранява в стопанството. По-добре реколтата да стои в зърнохранилището, отколкото пари да стоят в банката. И така до следващата реколта.
Защо го правя? Ами ако има засуха? Или студ? Американците прогнозират, че през следващите 30 години ще бъде много сухо. Сушата е вече чест гост в европейските страни. Тази година САЩ бяха наводнени, никога не се е случвало фермерите там в началото на юни да не са засяли още половината царевица. Климатът се променя.
Днес имам под аренда 320 000 дка земя, от които 300 000 са засети с царевица. Имам и мощна инфраструктура. Например, през следващата година ще имам капацитет на зърнохранилищата от 500 000 тона.
Да, такъв капацитет не ми е необходим. Това е повече за сигурност. При това ние не предоставяме услуги по съхраняване и сушене на зърното на други фермери. Сега имам на съхранение 125 000 тона зърно, а това е 40 на сто от новата реколта. В пари това са $25 млн. И то ще си остане там до новата реколта.
– Сключвате ли фючърсни сделки?
– Фючърсите не ме интересуват. Фючърсът се сключва за реколта, която все още не съществува. Идва една буря и всичко заминава. Не играя в такива игри. Моето зърно е реално в хранилището. Събирам реколтата, гледам цените и решавам според обстоятелствата. Ако цената е добра – продавам. Тези дни продадох партида царевица по $200. Осталото през януари.
Няма за къде да бързам. До януари на следващата година по принцип нищо не продавам. Царевицата, която ще прибирам сега, ще продавам едва през януари 2020 г.
L12 1– Вие чакате по-добра цена, но такава може да няма ...
– Възможно е. Но по сегашното положение на нещата, виждам, че ще през януари ще има по-добра цена. Виждам какво се случва по света. На всеки две седмици имам разширено съвещание с всички доклади. Без да вземам предвид ежедневната информация.
– На данните на USDA ли се опирате?
– Опазил ме Бог! Министерството лъже. Имам дългогодишна сътрудничка, която сега живее в САЩ и специално събира за мен аграрните данни от различни щати. А тази страна диктува цените.
Разбира се, понякога се случва да бъркам. Веднъж изчаках повече и загубих $1,6 млн. А веднъж търпението ме изостави 2 седмици по-рано, когато цената тръгна нагоре.
– Ако днес изтеглите парите си от компанията, колко ще са те?
– $92 млн. Но за какво са ми тези пари? Нямам офшорки. 10 пъти на ден не мога да ям. Да, за 80-годишнината си купих джип Lexus и Maybach. Но иначе всичките ми пари отиват за развитието на стопанството. Това е ежегодното строителство.
– А кой ще ви наследи?
– Подготвям внука. Той е на 30 години и работи като мой заместник. И другият внук, който още учи във Великобритания.
– А защо във Великобритания, а не в Украйна?
– В света има две места за млади хора с мозък – Кембридж и Оксфорд. Моят внук е в Оксфорд.

Вторник, 17 Септември 2019 09:44

Слънце и днес

Днес отново ще бъде слънчево. След обяд ще има разкъсана висока облачност, главно над Северна България. Ще духа слаб запад-северозападен вятър, в Дунавската равнина временно умерен. Максимални температури между 29° и 34°.

Над планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб, по високите части умерен до силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 24°, на 2000 метра – около 17°..

Над Черноморието също ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Максималните температури ще бъдат между 27° и 31°. Температурата на водата е 23-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Понеделник, 16 Септември 2019 11:49

За земеделци, които искат повече

Новостите на концерна за Агритехника 2019 са предназначени за фермери, които инвестират в нови технологии, за да печелят повече още днес

Ася Василева, наш специален пратеник в Австрия

В навечерието на „Агритехника 2019“ Case IH проведе мащабна пресконференция за европейските аграрни журналисти, на която повдигна завесата на тайните (а по-скоро – подробно разказа) за новите машини и технологии, които съвсем скоро ще бъдат достъпни и за европейските фермери. На пресконференцията присъства и представител на „Гласът на земеделеца“, както се полага на водеща аграрна медия у нас, за да могат нашите читатели първи да се запознаят със световните новости в земеделското машиностроене.
Caseih8 3Тази година, както всяка преди изложението в Хановер, новостите в областта на земеделската техника и технологии са изключително много. Всички производители са подготвили изненади за фермерите, с които да спечелят тяхното внимание, а и да ги накарат да направят избор в тяхна полза. Това, което обединява всички тях е че посоката, която се следва неотменно е прецизно земеделие, нови технологии и умни машини.
Особено впечатление по отношение точно на тези елементи направи концерна CASE IH. Всичките представени на пресконференцията в Австрия новости са изключително насочени към умното, прецизно и интелигентно земеделие, и са предназначени за земеделци, които разбират, че инвестирането в тези технологии е единственият път към печеливш агробизнес днес. Веднага ще спомена, че всяка от новостите, които видяхме, заслужава отделна статия. А засега ще отбележа основното в различните направления. На пресконференцията новостите пред журналистите представиха Петер Фрийс, директор за развитието в Европа на Case IH, Брад Лукас и Роб Земенчик – глобални продуктови мениджъри в концерна, Максим Рокабой – продуктов мениджър за Европа.
НОВА СИСТЕМА AFS CONNECT
Caseih8 4Новата безжична технология AFS Connect предоставя всички предимства на мигновеното двустранно предаване на данни. Собствениците на машините могат да контролират информацията, като например местоположението и нивото на горивото, да зареждат карти на площи, да предоставят на дилъра дистанционен достъп за помощ при настройките и за диагностика на машината.
И още - системата дава възможност да се вземат аргументирани решения за управление на стопанството, основавайки се както на онлайн данните, така и на натрупаната информация от предишните работни операции.
Новата система стартира след анонсирането на облачната платформа MyCaseIH.com – телематичен портал AFS, както и мобилното приложение за iOS/Android AFS Connect.
Целият този комплекс позволява да се съхраняват, проследяват и анализират данни за машините и площите и те да се контролират и управляват, както от компютър, така и от мобилни устройства.
Технологията ще бъде налична за всички собственици на Case IH трактори и комбайни с AFS технология, включително Maxxum, Puma, Optum, Magnum, Steiger, Quadtrac и комбайните Axial-Flow.
НОВ ПОДЛАКЪТНИК (ДЖОЙСТИК) ТЕРМИНАЛ
Caseih8 6Инженерите на Case IH са усъвършенствали концепцията на работното пространство за оператора, като са свършили огромна работа над системата за управление. За новата система AFS Connect се предлага и нов работен терминал AFS 1200.
Имах удоволствието една от първите да изпитам всичко това на практика и изводът е един – вместо хиляди думи, по-доре тествайте машина, в която е реализирана тази концепция. Чувството, че работиш в космически кораб е неописуемо!
НОВА СЕРИЯ ТРАКТОРИ MAGNUM AFS CONNECT
Преди три десетилетия първият трактор CASE IH Magnum излиза на пазара. От тогава досега са произведени повече от 150 000 машини от тази серия, които работят в цял свят. Какво по-добро свидетелство за добрият им прием от земеделците? Днес CASE IH представя седмото поколение на тези мощни, здрави и много умни трактори, наречено Magnum AFS Connect.
Case IH AFS Connect Magnum предлага на земеделците цял ред най-нови технологии, способстващи за повишаването на ефективността на работата. Освен нов дизайн, нови материали, усъвършенствана конструкция, новият Case IH Magnum е получил и нови опции.
Caseih8 2Сред тях са нова концепция на светлините, абсолютно нова ергономика на работното място, нов джойстик и монитор. И еще едно важно нововъведение – възможност за предаване на данни на ново ниво. Тракторите имат съвременна телеметрична система, максимално интегрирана в машините.
Новите машини имат промени във външния дизайн, разбира се. Най-очевидните от тях са увеличеното пространство на вратите и новият дизайн на светлините. Но това е на пръв поглед. Най-значителните новости са вътре в кабината и самия трактор. Става въпрос за интелигентните системи за управление, които са направили Magnum AFS Connect машина, която помага на фермера да управлява и документира работните операции в стопанството и да постигне нови нива на прецизност.
Серията, предназначена за европейския пазар, включва 4 модела – Magnum 280, Magnum 310, Magnum 340, Magnum 380 и Magnum 400, с мощност 351, 382, 409, and 435к.с, съответно. Magnum 400 е оборудван с трансмисия 21/5 PowerDrive, която постига транспортна скорост от 40 и 50 км/ч при намалени обороти на двигателя.
Всички модели имат 8.7-литров, 6-цилиндров двигател FPT Industrial Cursor 9, който използва последната технология на FPT Hi-eSCR2, за да отговори на еконормите Stage V. Системата има 13 патента, включително нов катализатор, което означава много по-чисто изгаряне на отработените газове.
Моделите 340, 380 и 400 могат да се поръчат със задни вериги Rowtrac. Както и досега, тракторите имат капацитет на повдигане на задния навес от 11 700 кг, а на предния – 4090 кг. Хидравличните помпи са с производителност 160, 221 или 282 л/мин.
Caseih8 5Серията е разширена с представянето на модела Magnum 400, предназначен за най-тежките работи на полето.
“Това е мощен трактор за тежка почвообработка и бърза и прецизна работа“, казва Джей Барт, мениджър мощни трактори в Case IH.
СЪЗДАДЕН В ОТГОВОР НА ИСКАНИЯТА НА ФЕРМЕРИТЕ
„Разработването на новия Magnum започна с това, че направихме широко проучване сред фермерите в цял свят, за да разберем какво искат и от какво се нуждаят в трактор от такъв клас. След това взехме всички предложения и ги тествахме – първо в лабораторията, а после и на полето. Резултатът е новата серия Magnum, която въплъщава всичко, което фермерите търсят. Това са трактори, които отговарят на желанията на най-иновативните и модерни земеделци, желаещи да се възползват максимално от потенциала на новите технологии, за да бъдат печеливши“, каза Брад Лукас, глобален мениджър за Magnum в CASE IH.
AFS Connect: незабележим, непрекъснат трансфер на данни и документиране на всички операции на трактора
В сърцето на новите модели Magnum е заложено признанието за това, колко важни са данните за днешните фермери. И това включва не само оперативните данни като местоположението на машината, как работи и какво може да е необходимо като резервни части и консумативи, но и данни като документиране на площите – полята, които са засяти, например и количеството на внесените семена, препарати и торове. Всички тези данни вече могат да бъдат събрани, записани и безопасно предадени в реално време посредством технологията AFS Connect, която е интегрирана в новите модели Magnum. В резултат на всичко това новите трактори позволяват на собствениците си да задават, управляват, контролират и предават данните по начин, по които те искат.
Caseih8 7AFS Connect се базира на доказалата се с времето технология за прецизно земеделие Case IH Advanced Farming Systems (AFS), но прави и стъпка напред с нови хардуер и софтуер, включително нов дисплей, операционна система, приемник и напълно нов външен дизайн, позволяващ дистанционен достъп до монитора, дистанционна помощ и диагностика и много други опции. Новата технология е поставена в напълно новата кабина с модерен дизайн.
Технологията Magnum AFS Connect осигурява двустранна връзка между новият дисплей в кабината AFS Pro 1200 и портала Case IH AFS Connect portal, достъпен за всички потребители на mycaseih.com. Това е място за управление на цялата информация, събирана от тракторите от серия Magnum и извършената работа. Чрез него фермерите могат да управляват прецизно своето стопанство, като имат непрекъснат достъп до информацията за всички работни операции и агрономичните данни от компютър или мобилно устройство. Сигурният безжичен трансфер на данните, който не изисква използването на USB стик, премахва риска от загуба на информация. Фермерите имат свободата след това да споделят информация, която желаят, с трети страни, като например с агронома или данни от работата на машината с дилъра.
AFS Connect технологията прави възможен дистанционният достъп до монитора в кабината на трактора от собственика или с негово разрешение – от дилъра за извършването на диагностика или оказване на помощ на оператора.
ТРИ КЛЮЧОВИ КОМПОНЕНТА В СЪРЦЕТО НА НОВАТА ТЕХНОЛОГИЯ
Трите основни компонента, работещи в симбиоза, за да създадат системата AFS Connect в тракторите Magnum са мониторът AFS Pro 1200, операционната система AFS Vision Pro и сателитният приемник AFS Vector Pro. Тези елементи позволяват на потребителите да конфигурират управлението на трактора и функционирането на системата за прецизно земеделие в стопанството точно по начина, по който искат.
Дисплеят AFS Pro 1200 използва операционната система AFS Vision Pro, за да позволи на оператора да конфигурира системата за управление според предпочитанията си. В допълнение към управлението на тъчскрина, на програмируемите бутони могат да бъдат присвоявани определени функции за по-лесен и бърз достъп.
Трите елемента на системата AFS Connect работят заедно, за да осигурят безжична комуникации между трактора, собственика, и с разрешение на собственика – дилъра или агронома, например. С дистанционен достъп до дисплея, дилърът може да отговори на въпросите на оператора в реално време, а двустраното предаване на информацията означава, например, че картата за променливо торене ще бъде изпратена до трактора и торачката отоново в реално време. Всичко това спестява време, пари и елеминира необходимостта информацията да се предава лично от човек на човек с физически устройства.
НОВО НИВО НА КОМФОРТ В КАБИНАТА И ЛЕСНА РАБОТА
Кабината на тракторите от новата серия Magnum е с изцяло нов дизайн, предназначен да осигури нова работна среда за оператора. Тя включва познатите концепции на Case IH като информационния дисплей в колоната и подлакътника Multicontroller plus, но с нов дизайн. Значително увеличени са нивата на интуитивност при работа с всички системи.
Достъпът до кабината вече е без ключ. Той е възможен само с програмируемо дистанционно управление.
НОВ КОМБАЙН AXIAL-FLOW 150
На пресконференцията бяха представени и комбайн от ново поколение Axial-Flow 150, новости при балиращата техника, почвени и азотни сензори. За всички тях, ще ви разкажем в следващи броеве.
Информация може да получите и при официалния вносител на CASE IH за България – Тайтън Машинъри България.

Горят сухи треви в района на пътен възел "Скобелева майка" в Пловдив, съобщават от полицията в града на тепетата. Сигналът за пожара, обхванал голяма площ, е от 15.00 ч.
Към момента четири екипа на пожарната са на място и се борят със стихията.
Безопастността на движението се подпомага от полицейски служители, които отклоняват автомобилите по обходни маршрути, тъй като е спряно движението по пътя за Стара Загора - източнообходен път II-56.

Понеделник, 16 Септември 2019 11:45

Слънце в понеделник

Днес ще бъде слънчево, около и след обяд над Източна България с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб вятър, предимно от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 22°, на 2000 метра – около 14°.

По Черноморието ще бъде слънчево, около и след обяд с разкъсана висока облачност. Максималните температури ще бъдат между 24° и 27°. Температурата на водата е 24-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Днес ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността, главно над Източна България. Ще духа слаб, в югоизточната половина от страната умерен североизточен вятър и в следобедните часове временно ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра – около 20°, на 2000 метра – около 12°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха 26-27°, температурата на морската вода е 24-25°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Повече от 140 години плуговете с марката Kverneland са еталон за високо качество, здравина, лекота и перфектна обработка на почвата

Ася Василева, наш спец. пратеник в Норвегия
Ковачницата, в която Оле Габриел Квернеланд е изработил първия си плуг преди 140 години, днес е вече модерен завод, който произвежда 5500 плуга годишно от малко над 550 души. Именно от плуга започва историята на световноизвестната днес компания Kverneland. Тя е първата в света, която произвежда плуг с триточкова навесна система за трактор.
И въпреки новите тенденции в почвообработката, тук са сигурни, че плугът никога няма да изчезне. Това бе подчертано на специална пресконференция, на която бяха представени новостите в инвентарите за Агритехника 2019. Въпреки че Kverneland произвежда машини за всички видове почвообработка, плугът винаги е бил и остава на почетно място. Хората в завода знаят, че дори и веднъж на няколко години, фермерите винаги ще орат, защото тази технология не може да изчезне напълно поради липса на дългосрочна алтернатива. Оранта като метод за подготовка на почвата отстранява растителните остатъци от полето, подобрява водопропускливостта на почвата, намалява вероятността от гъбични заболявания и отстранява плевелите.
Повече от 140 години плуговете на Kverneland са еталон за високо качество, здравина, лекота и перфектна обработка на почвата.Това се дължи на дълги години изследвания, нови разработки и патентовани иновации на Kverneland,чиято цел е да бъде създаден плуг, който покрива всички изисквания на фермерите .
Kverneland предлагат широка гама от навесни и полунавесни обръщателни плугове, както и конвенционални такива, от 2 до 12 корпуса, за ефективна работа при всякакви почвени и климатични условия и с всякакви трактори. Те могат да бъдат оборудвани с различни плужни тела и работни органи и са много лесни за настройки и работа. Това са не просто обикновени плугове, а интелигентни селскостопански инвентари, които притежават ISOBUS съвместимост, както и система Kverneland Variomat, която позволява оптимизиране на работната ширина по време на работа.
Всеки ден от производство излизат средно 25 плуга, които са с различни конфигурации, а времето за изработка на един плуг от изрязването на първия метален детайл до залепването на лепенките е 2 седмици. В завода разполагат с изцяло нов R&D център, в който тестват всички компоненти на машините, а цялостната инвестиция в завода в последните 5 години възлиза на 52 млн. евро, вложени в земя, нови роботи и ново оборудване за звеното за нови разработки (R&D център).
Уникалната технология на производство и високотермична обработка на стоманата повишава 3 пъти якостта на рамата и телата. Рамата на плуговете Kverneland е монолитна конструкция от правоъгълен профил с кухина в средата, без нито една заварка, което осигурява дълъг експлоатационен живот на инвентара, както и по-ниски изисквания към мощността на трактора. Високотермичната обработка на стоманата и специалната ѝ рецепта позволяват конструкцията да бъде по-лека в сравнение с други плугове със същите размери, а от там – да се намалят изискванията за мощността на трактора и разхода на гориво при оран.
Термично обработената стомана също така минимизира и разходите за поддръжка на плуговете Kverneland, тъй като освен по-леки, работните органи са и по-здрави, благодарение на диаментената структура, която придобива метала в закалената зона, и съответно издържат по-дълго време при работа на полето.
Изборът на отметателни дъски – плътни, лентови или пластмасови, позволява на фермерите да конфигурират на плуг, който напълно отговаря на техните нужди и условия на полето. Възможна е и бърза промяна на конфигурацията при промяна на почвените условия, ако това се наложи чрез смяна на отметателните дъски или накрайниците с друг модел, който би дал по-добри резултати при съответно по-суха или по-влажна почва, по-песъчлива или по-глинеста.
Всеки плуг преминава строги и продължителни изпитания, преди да излезе от завода и да поеме към земеделците от цял свят. Част от тях успя да види и нашия екип по време на посещението си в завода, а именно „заклащане“ на плуга, което симулира вибрациите на полето по време на транспорт, както и тест за издръжливост на отметателните дъски, не в какво да е, а в камъни!

Kver05

KVERNELAND СА СИ СПЕЧЕЛИЛИ РЕПУТАЦИЯТА НА ПРОИЗВОДИТЕЛ, ЧИЯТО ЦЕЛ Е ПРИ ВСИЧКИ РАБОТНИ ОПЕРАЦИИ ДА НАМАЛИ РАЗХОДИТЕ ДО МИНИМУМ
Здравите, но сравнително леки плугове Kverneland, с тяхната уникална конструкция изискват минимално теглително усилие
Кьолнският университет за приложни науки (2014 г. ) и Университетът на Хохенхайм (2013 г.) са сравнили теглителното усилие, необходимо за плуг Kverneland и 2 аналогични плуга на други производители. Измерването е проведено при работни дълбочини 20 см и 30 см при работа с 2- и 3-корпусни модели. Тестовете са доказали, че плугът Kverneland се нуждае от най-малко теглителна мощност, независимо от работната дълбочина. Ниската тяга, бавното износване на частите, които влизат в контакт с почвата, и малкият разход на гориво правят работата значително по-икономична.
Изследването на Кьолнския университет през 2014 г. показва, че при работа с плуг Kverneland е необходимо по-малко гориво с 19-28%, отколкото при работа със сходни конфигурации плугове на различни други производители.

kver06

НОВОСТИ ЗА АГРИТЕХНИКА 2019
Нова отметателна дъска Kverneland № 38:
Ефективна дълбока почвообработка за трактори с широки гуми
Новата отметателна дъска се базира на предимствата на изключително популярния модел с номер 28, като осигурява висока ефективност на оранта при работа с трактори с широки гуми. Новата дъска с номер 38 прави възможна по-дълбоката оран при работа с трактори с гуми до 710 мм.
Формата на плужното тяло 38 на Kverneland наподобява много тяло номер 28, специално разработена за работа с трактори с широки гуми. Но отвалът и гърдичките са значително по-високи, което позволява да се увеличи работната дълбочина.
Плужното тяло номер 9, добре познато и у нас, вече направи възможна оранта на 35 см, но новият модел 38 оставя след себе си голяма празна бразда, подходяща за широки гуми. Също като номер 28, отметателната дъска с номер 38 има висока ефективност на работа дори при малка дълбочина.
Основното предназначение на тази отметателна дъска е постигането на отлични резутати при средни и тежки почви.

kver07

РЕВОЛЮЦИЯ ПРИ ПЛУГОВЕТЕ НИ ОЧАКВА НА АГРИТЕХНИКА 2019!
Kverneland 6300 S Variomat®:
Полунавесни обръщателни плугове от ново поколение
Изцяло нов модел, който обещава на фермерите ефективна работа и интелигентно управление в едно. Ексклузивно преди Агритехника видяхме новия модел полунавесни обръщателни плугове – 6300 S Variomat. Те събират в себе си всички съществуващи предимства на марката – надеждност, лесна работа и висока ефективност. Новото поколение плугове на Kverneland включва в себе си иновативните разработки за плуга Kverneland 2500 i-Plough®, който бе удостоен с множество награди през 2017 г. В допълнение към това са разработени по-високи работни органи за повишаването на ефективността на оранта при всякакви условия.
С тази цел е предвидена и „въздушната“ конструкция на работните органи и 80-сантиметровото разстояние под стойката, които подобряват движението по почвата в условията на високи растителни остатъци на полето.
Надеждните работни органи имат специална форма за ограничаване на уплътняването на почвата, което може да „изяде“ детайлите на плуга. Tе са кухи за оптимално тегло на плуга, теглително усилие и като следствие – минимален разход на гориво.
Системата Auto-reset, която дава несравнима защита на работните органи, е специално предназначена за работа при най-тежките условия. Тя автоматично повдига работните органи на плуга при среща с препятствии и след преминаването му отново ги спуска, като така го предпазва от повреди.
Централното регулиране на предплужниците прави плуга много удобен. Работните дълбочини отляво и отдясно могат да се регулират едновременно. Тази бърза настройка позволява да се намали времето, необходимо за пускане в действие на полето, и осигурява идеално качество на оранта. Налични са предплужници за заораване на органична тор и царевица, както и панели за покриването на растителните остатъци с почва.
Моделът Kverneland 6300 S Variomat® е първата машина от новото поколение полунавесни обръщателни плугове Kverneland.
„Kverneland 6300 е усъвършенстван вариант на легендарния плуг Kverneland PB. При него е засилена здравината, за да стане подходящ за по-мощни трактори“, казва Пер Арне Салвесен, старши продуктов мениджър.
Kverneland 6300 S Variomat® е оборудван със задно опорно колело. Неговото разположение и големи размери (440/80x24) осигуряват максимална устойчивост по време на работа и балансирано разпределение на теглото от колелото на плуга до задните гуми на трактора. Следователно се увеличава качеството на оранта, намаляват се до минимум консумацията на гориво и износването на детайлите.
Оста на обръщане се намира непосредствено зад напречния вал. В края на полето се постига оптимален ъгъл между трактора и плуга. Патентованата система на Kverneland осигурява малък радиус на обръщане на машината. Задното колело е съединено хидравлично с механизма за обръщане,а плугът винаги е в правилното положение за започване на работа.
Изключително удобство е, че плуговете Variomat® се привеждат в транспортно положение само за няколко секунди.
Kverneland 6300 S се ползва от предимствата на Variomat® за лесна промяна на работната ширина по време на работа директно от кабината на трактора.

Kver08

Навесни обръщателни плугове Kverneland от ново поколение:
KVERNELAND 2300 S, 3300 S, 3400 S
„Високоефективни обръщателни плугове за работа в средни и тежки почви и със съвременни трактори“, така описва новите машини Kverneland 2300 S Variomat и Kverneland 3300 S Variomat Пер Арне Салвесен, старши продуктов мениджър. И при двата модела може да се избере разстоянието между плужните тела – 85 или 100 см. За получаването на по-добри агрономически резултати може да се прави обратно уплътняване на почвата с помощта на почвоуплътнител или Packomat. Последният не оказва влияние върху разхода на гориво.
Kverneland 2300 с 3–5 плужни тела е предназначен за агрегатиране към трактори с мощност до 240 к.с., моделът 3300 с 3-6 плужни тела – за трактори с мощност до 330 к.с.
Моделите Kverneland 3400 могат да работят както във, така и извън браздата. Работните операции се превключват от кабината на трактора бързо и лесно. Лекият обръщателен механизъм на този плуг с 5-7 плужни тела е резултат от съчетаването на дизайна на инвентара и технологията на производството на специалната стомана на Kverneland. Моделите Kverneland 3400 са оптимални за съвременното земеделие и работа с верижни или колесни трактори с мощност до 350 к.с.
След полевите тестове на новите модели, които предстои да видим на Агритехника 2019 в Хановер (10-16 ноември) сме убедени, че това са наистина високопроизводителни инвентари, които биха дали конкурентно предимство на всеки фермер.
Ако искате и вие да ги видите, то Агритехника 2019 в Хановер е вашето място!

Петдесет декара резене са изгорели при пожар в района на село Цар Самуил вчера, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра.
Огънят "тръгнал" около 18.30 часа от запалено царевично стърнище и се прехвърлил върху блока с посевите. Екип на РСПБЗН-Тутракан потушил пожара, спасен е кайсиев масив в съседство.

Днес ще преобладава слънчево време, но ще има и временни увеличения на облачността, по-съществени над Централна и Източна България и на отделни места там слабо ще превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури между 25° и 30°.

Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна.

Над планините ще преобладава слънчево време, с по-съществени увеличения на облачността в следобедни часове. Почти без валеж. Ще духа умерен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра – около 19°, на 2000 метра – около 12°.

Над Черноморието облачността ще е разкъсана, по-значителна в часовете преди обяд, на отделни места със слаб валеж. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха 26-27°, температурата на морската вода е 24-26°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Анализатори дават много благоприятна прогноза за новата слънчогледова реколта в южната ни съседка. Според водещите експерти тазгодишната реколта от слънчогледово семе в Турция плътно доближава историческия връх от 18 млн.т, регистриран през 2018 година. Според търговски източници, за да предпази местните производители от евтиния внос турското правителство увеличи ставката на митото върху вноса на слънчоглед от 20 на 27 на сто за периода до 1 февруари 2020 г., Минималният праг за митническа стойност (референтна цена) остава на равнище от 450 долара на тон. Това е второто увеличение на митническата тарифа върху вноса на маслодайната суровина. Първото беше от 13 до 20% със срок на действие до 1 февруари 2020 г.

Към 2 септември делът на пшеницата от 1 до 4 клас, използвана за производството на хляб и тестени изделия, се оценява на 78,4% от цялата ожъната досега в Русия, сочат данни от наблюденията върху зърнената култура, извършени от специалисти от руското Федерално държавно бюджетно учреждение „Център за оценка на качеството на зърното”, цитирани от електронното издание АПК-Информ. Спрямо предишните данни от седмица по-рано делът на хлебното зърно като част от общото е намалял от 79,1% , но остава много над миналогодишната стойност от 69%. За целите на оценката са проверени общо 22 млн. тона мека пшеница, или 36,2% от прибраната до момента реколта от 60,7 млн. тона.

„Резултатите от проучването сочат, че делът на пшеницата 1 клас е 0,01% (през 2018 г. такава не е била произведена), 2 клас – 0,04% (при същото ниво като миналогодишното), 3 клас - 30,5% (при 21,8% през миналата година), 4 клас – 47,9% (47,2% през 2018 г.)”, се посочва в съобщението.

Колкото до ечемика, то към 2 септември зърното 1 клас достига 34,6% при 26,5% през 2018 г., а 2 клас – 65,4% при 73,4% през миналата година. Били са проучени 2,6 млн. тона, или 22% от общото ожънато дотогава количество от 11,6 млн. тона.

12-то издание на Празника на плодородието ще се проведе на 27, 28 и 29 септември 2019г. на пл. Велбъжд в Кюстендил. Рок група Тангра ще бъдат музикалните изпълнители на Празника на плодородието в Кюстендил. Организатори на празника са община Кюстендил и Институт по земеделие. Празникът ще започне на 27 септември на площад "ВЕЛБЪЖД" от 18:00 часа с фолклорен фестивал. Ето и цялата програма на празника.
ПРОГРАМА:
27 септември 2019 г.
18:00 часа
„На мегдана с Фолк ТВ”- Фолклорен фестивал
28 септември 2019 г.
11:00 часа – 17:00 часа
Изложение на художествено аранжирани маси
Изложение на занаятчии и земеделски производители
Открити тренировки в спортни зони
Арт-ателиета и работилници за деца
11:30 часа
Карнавал на плодородието с участието на
деца от детските градини
12:00 часа
Откриване на Празника на плодородието 2019 г.
Представяне на сортове ябълки от
Институт по земеделие - Кюстендил
Конкурс „Плодородието в Кюстендилския край”
Демонстрация с участието на кулинарни експерти
14:00 часа
Празнична програма
16:30 часа
Обявяване на резултатите от конкурса
„Плодородието в Кюстендилския край”
20:00 часа
Концерт НА рок група"Тангра"
29 септември 2019 г.
11:00 часа
Състезателни игри с плодове и зеленчуци
/Отборни щафетни игри и индивидуални надпревари/
Открити тренировки в спортни зони
Изложение на занаятчии и земеделски производители
27-29 септември 2019 г.
Младежки пленер „Творческо плодородие”

Сряда, 11 Септември 2019 09:16

Слънчево и топло остава времето

Слънчево време с разкъсана, предимно висока облачност ни очаква в сряда. Почти без валежи. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 25 и 30 градуса.
Над Черноморието ще е е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Валежи са малко вероятни. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха ще са 25-28 градуса, температурата на морската вода е 24-25 градуса. Вълнението на морето ще е 3 бала.
Над планините облачността ще е променлива, често намаляваща до слънчево. Ще е почти без валежи. Ще духа слаб до умерен изток-североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 20 градуса, на 2000 метра - около 13 градуса.
В четвъртък и петък ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, почти без валежи. Ще духа слаб, в източната половина от страната до умерен североизточен вятър. Ще остане топло за периода.

Страница 1 от 431

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта